Közélet

2011.04.18. 18:04

Mennyibe kerül a főiskola a városnak?

Nem az a baj, hogy a főiskola nem fizet bérleti díjat és a fenntartási költségeket is a város állja, hanem az, hogy erről nem mindig születtek szerződések – vallja Török Ferenc kalocsai polgármester. A főiskola működési feltételeit vizsgáló akkreditációs bizottság viszont a megállapodások alapján biztosítottnak látta az intézmény hátterét.

Szűcs Brigitta Z.

Vizsgálatot kezdeményez a kalocsai önkormányzat a város és a Tomori Pál Főiskola között húzódó pénzügyi viszonyrendszer feltérképezésére. Kalocsa polgármestere – mint mondja – nem látja rendezettnek a főiskola finanszírozásában történő önkormányzati részvételt.

A fő probléma a főiskola által használt önkormányzati tulajdonú épületek körül alakult ki. A város kisebbségi tulajdonosa a főiskolát létrehozó közhasznú társaságnak. Képviselő-testülete még 2003-ban arról határozott, hogy öt évre a főiskola részére térítésmentesen használatba adja néhány ingatlanát, melyek rezsiköltségeit is a város állja. 2006-ban aztán arról is döntött a grémium, hogy a Tomori Pál Főiskolának legalább még 8 évig – 2014-ig – biztosítja a Szent István király és a Kossuth úti épületrészek használatát. Mint kiderült 2004-ben arról is határozott a testület, hogy 30 millió forint erejéig beszáll az indulási költségekbe.
Török Ferenc azt mondja a határozat egyértelműen felszólította az akkori polgármester az együttműködési megállapodás megkötésére, ez azonban évekig nem történt meg.

A polgármester beszámolója szerint – visszamenőleges hatályú – megállapodás először 2009 nyarán köttetett a főiskola rektorával arról, hogy 2006-tól 8 éven át használhatják az épületeket, de a szerződés épülethasználati és fenntartási költségekről nem rendelkezik, azonban azt is leszögezi, hogy a közművelődési feladatok ellátásában részt vesz a főiskola.

– Jelen pillanatban gyakorlatilag sem képviselő-testületi határozat, sem hatályos szerződés nincs, ami alapján Kalocsa 2011 márciusáig folyamatosan fizette az épületek körül felmerülő költségeket – mondta Török Ferenc.

Dr. Meszlényi Rózsa, a főiskola rektora azt mondja: a 2009-ben kötött megállapodás 8 évre szól, vagyis a főiskola működése ma is jogszerű, ugyanakkor nyitott a megállapodások újratárgyalására. – A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2010 októberében ellenőrizte legutóbb a főiskola működéséhez szükséges feltételek meglétét. Mindent rendben találtak és határozatot küldtek arról, hogy 2015 végéig akkreditált felsőoktatási intézményként tartanak bennünket nyilván – mondta kérdésünkre a rektorasszony, aki azt is hozzátette, a város részéről a fenti üggyel kapcsolatban hivatalosan még senki sem kereste meg. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Meszlényi Rózsa, a főiskola rektora azt mondja: a 2009-ben kötött megállapodás 8 évre szól, vagyis a főiskola működése ma is jogszerű
[/caption]

Dr. Meszlényi Rózsa által mutatott, 2008-ban született feladatellátásokról szóló együttműködési megállapodásból egyébként az is kiderül, hogy az épület működtetéséért nem a Tomori Pál Főiskola, hanem az önkormányzat Városi Közművelődési Intézménye felel, az épületben ugyanis nem csak a főiskola, hanem a városi televízió, a Liszt Ferenc Művészetoktatási Intézmény és a művelődési intézmény is helyet foglal.

Török Gusztáv Andor volt polgármester csak röviden kommentálta a testületi ülésen is szóba kerülő témát: – Részleteiben nem ismerem az ügyet, mert amikor ezt ecsetelte Török Ferenc, akkor épp nem tartózkodtam az ülésteremben, de úgy érzem megint egy újabb politikai marhaságot találtak ki, azért, hogy lejárassák az elmúlt 20 év eredményét.

Török Ferenc azt mondja, belátják, hogy a főiskola Kalocsának és a térségnek is jó. – Nem zárkózunk el attól, hogy meglétét támogassuk, de szeretnénk ezt a jog útjára terelni, és tisztán látni azt, hogy a városnak mennyibe kerül a főiskola.

Szűcs Brigitta Z. Dr. Meszlényi Rózsa, a főiskola rektora azt mondja: a 2009-ben kötött megállapodás 8 évre szól, vagyis a főiskola működése ma is jogszerű -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!