Közélet

2011.04.29. 19:49

Kérdések terménylopásokról és Gyöngyöspatáról

Kialakulhat a gyöngyöspataihoz hasonló helyzet Bács–Kiskun megyében? – erre a kérdésre is kitért Dávid Károly dandártábornok, a Bács–Kiskun Megyei Rendőr–főkapitányság vezetője pénteken, a megyei közgyűlésen megtartott közbiztonsági évértékelőjében.

Rákász Judit

A főkapitány a 2010–es év eredményei kapcsán elmondta: a gazdasági válság miatt nagy kihívás elé állította a rendőröket a tavalyi esztendő. Emelkedett a vagyon és közrend elleni bűncselekmények száma, amellyel egy meglehetősen fiatal rendőri állománynak kellett felvennie a harcot. A megyei kapitányságon dolgozók átlagéletkora 33 év, s az állomány 40 százalékát teszik ki a 40 év alattiak. Jó hír, hogy hosszú évek óta először, 2011–ben emelkedni fog a létszám: háromszor annyian állnak majd munkába, mint amennyien elhagyják a főkapitányság állományát. 

A statisztika azt mutatja, hogy fokozott figyelmet érdemelnek az idősebb korosztályba tartozók, mivel 2010–ben 40 százalékkal növekedett az ellenük elkövetett bűncselekmények száma. A vagyon elleni bűncselekményekhez kapcsolódva a főkapitány elmondta: az elmúlt 5 hónapban több betörőbandát is lekapcsoltak. Összességében az országos átlaghoz viszonyítva Bács–Kiskun a biztonságos megyék közé tartozik.

Dr. Vakulya István, a Jobbik képviselője a megszaporodott terménylopásokról tett fel kérdést, mert a hozzá érkezett jelzések szerint a rendőrök nem kezelik kellő súllyal, ha 1–2 zsák termény eltűnéséről érkezik bejelentés. A főkapitány elmondta: kiemelt hangsúlyt helyeznek a tulajdon elleni szabálysértési ügyekre. Ennek köszönhetően tavaly minden második ilyen esetben sikerült megtalálni a tettest. Ugyanakkor tény: a jelenleginél jóval több, a külterületek, tanyás részek megközelítésére alkalmas gépjárműre lenne szükségük a rendőröknek. 

Dr. Balog László MSZP–s képviselő többek között arról kérdezte a főkapitányt, hogy kialakulhat–e a gyöngyöspataihoz hasonló helyzet a megyében.
– Nem tudunk arról, hogy hasonló dolog lenne kialakulóban, ugyanakkor kizárni sem lehet – mondta el válaszában Dávid Károly. – A helyzetelemzés folyamatos feladat, a bekövetkezett jogsértések számából és jellegéből következtetünk az esetlegesen veszélyeztetett területekre. A korábbi évekhez hasonlóan kapcsolatban állunk a roma vezetőkkel, ami lehetővé teszi a gyors információáramlást, és segíti a megelőzést.

Több képviselői kérdés is érintette a rendőrség állítólagos üzemanyag problémáját. Ezzel kapcsolatban a főkapitány elmondta: évente mintegy 150 millió forintot fordítanak üzemanyag–vásárlásra. Benzinhiány nem hátráltathatja a szakmai munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!