Közélet

2011.04.27. 19:02

Itt a pollen szezon, senki sincs biztonságban!

Szépen zöldül a természet, egyre több virágpor kerül a levegőbe, sokan már most is csak zsebkendő-kötegekkel felszerelkezve mernek útra kelni.

Hraskó István

Ezekben a hetekben a barkás növényeknek van a szezonja: mostanság virágoznak egyebek között a mogyoró-, a kőris-, a juhar- és az égerfélék országszerte. – A tavaszi pollenek szerencsére nem olyan agresszívak, mint a nyáriak és az ősziek, így az általuk okozott allergiás tünetek is szerények. Mindazonáltal természetesen jelen vannak. Elsősorban az orrnyálkahártyáját és a szem kötőhártyáját provokálják, a mély légutakat kevésbé – mondta el a baon.hu-nak dr. Pánczél Gyula, a kecskeméti tüdőgondozó intézet vezető főorvosa.

Megyénk alföldi jellege az allergiásoknak nem kedvez, hiszen a sík terepen a szél jobban felkavarja és magával viszi a virágport.  Arra csak becsült adatok vannak, hogy a tavaszi pollenek hány embernél váltanak ki tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést vagy könnyezést.

– Az allergia 50–60 százalékos arányáról szóló hírek alaptalanok és rendkívül túlzók. Véleményem szerint a népesség körülbelül 8-10 százalékát érinti összesen a szénanátha, míg a márciusi–áprilisi virágzás ennek is csak a harmadát-negyedét, tehát a lakosság 2-3 százalékát. Persze ha a megye körülbelül 530 ezres lélekszámát vesszük, ez így is 10–15 ezer ember – jelentette ki Pánczél doktor.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tavsszal együtt érkezik a virágporok első támadása is
[/caption]

– Sokaknál látensen lezajlik a betegség. Van, aki tüsszög párat, de aztán a szervezete legyőzi az irritációt. Az, hogy valaki normálisan vagy túlérzékenyen reagál a pollenekre, az immunrendszer válaszadó képességével függ össze, ez pedig genetikusan meghatározott. A tünetek tehát gyakorlatilag kódolva vannak mindenkiben – tudtuk meg a főorvostól. Ha a mogyoró vagy a juhar pollenje nem is zár tömegeket a lakásba, de súlyos, antibiotikumos kezelést igénylő betegségekhez vezethet. A virágpor ugyanis a nyálkahártyát fellazítva táptalajt kínál a baktériumoknak és vírusoknak – ezt a jelenséget hívják a szaknyelvben másodlagos felülfertőződésnek.

A nyárfaszösz nem okoz allergiát!

Noha a nyárfa fehér pihés „szöszeit” látva sokan kiáltanak hólapátért vagy – szélsőségesebb esetben – fűrészért, nem árt tudni: a magvak repítőszőrei nem váltanak ki allergiás reakciókat, legfeljebb ha más, a nyálkahártyát irrritáló fűpollenek tapadnak hozzájuk. – Zsákutcát jelentene a nyárfák kivágása. A szöszök nem betegséget, hanem kényelmetlenséget okoznak. Nem szabad elfelejteni, hogy az ember is az élővilág része, ennyit el kell tudnunk viselni – véli dr. Pánczél Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!