Közélet

2011.04.10. 21:19

Gyaloglás Bács-Kiskun megyén át Máriagyűdre

Hétfő reggel már Szekszárdon ébred az a zarándokcsapat, amelyik elsőként járja végig az esztergomi bazilikától Máriagyűdre vezető, 420 kilométer hosszú Magyar Zarándokutat. Bács-Kiskun megyébe szerdán érkeztek meg, és vasárnap hagyták el a megyehatárt jelző táblát.

Szűcs Brigitta Z.

Útitársai elmondása szerint a zarándoklat idején kenyéren és vízen él Papp Lajos szívsebész, aki csak az út végén, Mária-gyűdön nyilatkozik majd tapasztalatairól a sajtó képviselőinek. A többkilós hátizsákkal a hátukon, bottal a kezükben vándorló, a megnyitó zarándoklatra vállalkozó – itt épp négyfős – társasággal Dunapataj környékén találkoztunk, és a Szelidi-tó felé tartva egy darabon elkísértük őket. Kiderült: a csapat feladata több, mint magát az útvonalat végigjárni. Az „alaptársaság” – Font Éva, Papp Lajos, Rumi Imre, Rideg László és a találkozásunkkor épp útvonaljelzőket festeni távozott Bognár Rudolf – tapasztalatait esténként felírja, az útvonalat pedig meglátásai alapján még módosíthatja. Az út egyébként alapja lehet majd a Czestochowa–Medugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak.

– Rengeteg kedvességet és szeretetet kap az ember egy ilyen út során. Sok helyen, főleg az út első szakaszában már a településjelző tábláknál várnak bennünket, pogácsát, kenyeret kínálnak. Legutóbb Dunavecsén kecskesajtot kaptunk. Itt van az is a hátizsákban – mesélte a kiskőrösi Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. 

Az izomlázzal és izomfáradtsággal naponta találkozó társaság az út budai szakaszát kedvelte a legkevésbé. Azt mondják, a nagy forgalomban, a szmogban nem volt túl felemelő a gyaloglás, de a budai vár és a Gellért-hegyen lévő sziklakápolna kárpótolta őket. Ahogyan abban is egyetértettek, hogy a nemzeti parkon át haladó rész az útvonal egyik legszebb része volt. Útjuk során több száz őzet és madarat láttak.

S hogy mi a különbség a sportolás és a zarándoklat között, azt az út során Papp Lajos fogalmazta meg a többieknek: míg a sportoló az ellenfelet, addig zarándok nap mint nap önmagát igyekszik legyőzni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Balról jobbra: Rideg László, Rumi Imre, Font Éva és Papp Lajos a Szelidi-tó környékén
[/caption]

A csapathoz Kalocsa környékén pénteken és szombaton néhány kilométer erejéig többen csatlakoztak. Az egyébként ötfős induló csapat úti céljához, Máriagyűdre csütörtökön este érkezik majd meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!