Közélet

2011.04.15. 18:47

Életveszélyes az átkelés

Legutóbb 20 éve tarkította Pirtón az úttest szürke aszfaltját zebra. Az akkori festőkkel eltakaríttatták a magánakció keretében kijelölt gyalogátkelőt, új azóta sincs.

Zsámbóki Dóra

Az 53-as főút mellett egy kilométer hosszan húzódó település nevét legtöbbször gyorshajtási rekordok kapcsán olvashatjuk. Legutóbb februárban született megyei csúcs Pirtón: 50 helyett 128-cal húzott át egy autó a falun. De Pirtó nem csak erről híres: a településen egyetlen zebra sem tarkítja a főút szürke aszfaltcsíkját. 

– Tökön-paszulyon át járkál itt mindenki, csoda, hogy idén még nem ütöttek el senkit. Nyílegyenes a falun átvezetőszakasz, és bár rendszeresen mérnek a rendőrök, sokan észre sem veszik a község elejét jelző táblát – mondja felháborodva egy nő.

– A vendégmunkások meg a kamionosok úgy mennek itt keresztül, hogy le se veszik a lábukat a gázról – legyint lemondóan egy buszra várakozó helyi férfi, aki – elmondása szerint – már össze se tudja számolni, hogy hány falubélit gázoltak el ezen a szakaszon az elmúlt években. 

A legnagyobb probléma abból adódik, hogy míg a település lakott része az 53-as nyugati oldalán terül el, addig a Halas felől érkező, vagy Soltvadkert irányába induló autóbuszok állomásai az út túloldalán vannak. A környező városokba sokan járnak tömegközlekedéssel iskolába vagy dolgozni, így minden átkeléskor életveszélybe sodorják magukat. A helyiek szavaiból kitűnik: leginkább két zebrával és a falu elején és végén elhelyezett forgalomlassító sziget létesítésével lennének elégedettek, de sokan egy közlekedési lámpával ellátott átkelőt is szívesen látnának.

– Egy átlagos délután 20-25 kocsi húz itt el percenként. Átrepülni nyilván nem tudunk, pedig az lenne a legideálisabb. Ráadásul az iskola is az út mellett van, ahol ugyan van kitéve két tábla, melyek jelzik, hogy gyalogosok lehetnek az úttesten, de az autósokat nem fogják vissza a száguldozásban a táblák – mondja egy asszony, miután néhány perces toporgás után átszaladt az úttesten.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Körültekintő átkelés. Az autósok gyakran úgy robognak át a településen, hogy le sem veszik a lábukat a gázpedálról.
[/caption]

– Valóban régi, megoldásra váró probléma ez Pirtón – utal a zebrahiányra Nagy Ferenc. A település polgármesterétől megtudjuk: korábban már elindította az önkormányzat az engedélyeztetési procedúrát, de a hatóságok nem látták indokoltnak gyalogátkelőhely létesítését. – Többször végeztek már itt forgalomszámlálást, de mindig arra jutottak, hogy nem kell ide zebra. Amikor a rendszerváltás utáni években – megelégelve a helyzetet – felfestettünk egy átkelőt, akkor kötelezték az önkormányzatot annak eltakarítására. Nem volt olcsó mulatság – teszi hozzá a polgármester, aki most Kerényi Jánostól, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjétől kért segítséget a probléma megoldására.

– Ha a forgalom alapján továbbra is indokolatlannak tartja a közlekedési felügyelőség a gyalogátkelőhely kiépítését, akkor méltányossági alapon kérjük – mondja a falu elsőembere, akitől megtudjuk: megkezdték a szükséges papírok beszerzését, és jövőhéten újra nekifutnak legalább egy gyalogátkelő engedélyeztetésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!