Közélet

2011.04.14. 18:28

Egerészölyvet és gólyákat engedtek szabadon

Két fehér gólyát és egy egerészölyvet engedtek szabadon az Izsáki Kolon-tónál csütörtökön, a kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.

Popovics Zsuzsanna

A gólyafiókák fészkei a nyári viharok idején megrongálódtak: az egyik Fülöpszállásról érkezett, a másik gólya szintén a megyéből került sérülten a Kecskemétre. Az egerészölyvet az országút mentén találták, legyengült állapotban, ám a téli időszakban megerősödött, meggyógyult, mára röpképes – mondta el Nyúl Mihály, a vadaskert munkatársa.

Az ölyvnek csütörtökön véget ért a rabság, ahogy elengedték, pillanatok alatt eltűnt a buckás vidék fái között. Németh Ákos, a Kolon-tavi Madárvárta vezetője a gólyákat meggyűrűzte, a jövevényeket friss hal és biztonságos, egyelőre zárt hely várta. A másodéves fiókák idén még nem raknak fészket, ahogy korábbi megmentett társaik, ők is a madárvárta udvarán cseperednek tovább. A vadaskertben emberhez szoktak, most vissza kell „vadulniuk” a természethez, amihez ideális terep a Kolon-tavi természetvédelmi terület, ahol szép számmal fészkelnek vadon élő gólyák. A fiókák július végére lesznek röpképesek, várhatóan augusztus közepén, a gólyák vándorlási idején csatlakoznak egy délre húzó madárcsapathoz.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A madarakat szabadon engedésük előtt meggyűrűzték a szakemberek
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!