Közélet

2011.04.11. 07:28

Csongrád megye első biopiaca Szegeden nyílt meg

Mitől is bio a bio? Nem csupán azt a zöldséget, gyümölcsöt, illetve a belőlük előállított termékeket jelenti, melyeket vegyszermentesen termesztenek. Ettől még nem lesz igazi bio, hogy azzá válhasson, termelőjének meg kell szereznie az ezt igazoló, szigorú uniós szabályoknak is megfelelő tanúsítványt. Csongrád megye első biopiaca Szegeden, pontosabban Újszegeden működik, ahol vasárnaponként a dél-alföldi régió biogazdái várják az egészséges élelmiszerek kedvelőit. Mi is szétnéztünk a piacon.

Kormos Tamás

Számos magyar nagyvárosban – Budapesten több is – üzemel már régóta úgynevezett biopiac. Ezért keresték meg a dél-alföldi biogazdák a hagyományőrzéssel, ezen belül hagyományos magyar termékekkel is foglalkozó Asaram Alapítványt, hogy segítsen nekik itt egy biopiacot létesíteni. Hosszú utánjárást követően megvalósult a termelők álma, megnyitott a piac. Boros Attilától, az alapítvány ügyvezetőjétől megtudtuk: Csongrád megye első biopiacán, mely az újszegedi Rendezvényház parkolójában vasárnap délelőttönként üzemel, csongrádi, békési és bács-kiskuni portékákat kínálnak. [caption id="" align="alignleft" width="334"] Tarjányi Ágoston se hisz a vegyszerezésben
[/caption]
Nem egyszerű dolog, hogy a gazdából biogazda válhasson. Miután bejelenti ezen szándékát az illetékes cégnél, mely a tanúsítványt állítja ki, három évnyi átállási idő szükséges. Ez annyit tesz: ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a korábbi vegyszeres művelés elhagyását követően kemikáliamentesen termelhessen. A laikusok nem is gondolják, hogy laboratóriumi anyagok nélkül is megterem minden. A jó biogazda tudja, melyek azok a növények, melyek ültetésével védekezhetnek mind a növényi, mind az állati kártevők ellen. Boros Attila úgy véli, nincsenek gazok, hiszen a gyomnövények nagy többsége gyógynövény, csak még nem mindegyiknek ismertük még meg a pozitív hatásait. [caption id="" align="alignleft" width="334"] Tarjányi Ágoston se hisz a vegyszerezésben
[/caption]
A szatymazi Csányi Sándor gyerekfejjel ismerkedett meg a mezőgazdasági munkával. A családi gazdaságban igen fiatalon kezdett el dolgozni. Elmesélte, hogy már elemi iskolásként lóval szántott. A jószág többször is rálépett a lábára, mire megtanulta a kis Sanyi a szántás minden fortélyát. Esténként porosan és izzadtan ment haza, s a pajtásai szerint igen büdös lószaga is volt. Azért, mert a nagy melegben az állat is rendesen izzadt, s ez a nedvesség szépen be is permetezte a mögötte lépkedő, az eke szarvát fogó fiúcskát.
Szegedre igen sokféle zöldséggel érkezett a szatymazi férfi. A sárga- és fehérrépa mellett fejes salátát, újhagymát, különlegességként medvehagymát is hozott. Ez utóbbi növény nagy hasonlít a gyöngyvirág levelére. Ezeket szép, haragos zöld színű leveleket össze kell vágni, s minden olyan ételbe, melybe hagyma kell, igen kiváló. Elárulta, ő leginkább a tojásrántottában szereti a medvehagymát. [caption id="" align="alignleft" width="334"] Csányi Sándor gyermekkora óta gazdálkodik
[/caption]
Bács-Kiskun megyét a kiskunfélegyházi Tarjányi Ágoston képviselte. Őt egykoron nagyapja tanította meg a biogazdálkodásra. Igaz, akkor még nem így hívták, de olyan családi gazdaságban nőtt fel, melyben soha nem használtak vegyszert. Ezért nagyon is csodálkozott, mikor felvették a helyi termelőszövetkezetbe, s meglátta, hogy hektáronként 15 mázsa műtrágyát szórnak szét. Nem is sok időt töltött el a téeszben, hanem visszatért a família földjére. [caption id="" align="alignleft" width="334"] Csányi Sándor gyermekkora óta gazdálkodik
[/caption]
Standján is jól lehet látni, hogy kemikália nélkül is termeszthető gyümölcs és zöldség. Krumpli, hagyma, répa, spenót, sóska, rukkola sorakozott nála. Nagy faládákban pedig alma piroslott. A termelő mosolyogva mondta: igaz, kicsit kukacos az alma, de attól még senki sem betegedett meg. A biotermesztés során ő leginkább a vetésforgóban bízik, hiszen a növénykultúra változtatásával is el lehet érni a megfelelő hozamot. A kukacok esetében pedig a megelőzést tartja a legfontosabbnak. Vagyis esténként a ház tornácán meggyújtja a villanyt, s a fényre érkező lepkéket megfogja. Ha nincs lepke, nem lesz annyi kukac se. [caption id="" align="alignleft" width="334"] A legidősebb árus: Major Pál
[/caption]
Az újszegedi biopiac egyik legidősebb árusa a 65 esztendős Major Pál, aki a Békés megyei Csorvásról hozza vasárnaponként az áruját a Tisza partjára. Két kertjében termel. Az egyikben 67 gyümölcsfája van, a meggytől kezdve egészen a naspolyáig. A másikban pedig főleg bogyós gyümölcsökkel foglalkozik. A biogazdát is sújtja az időjárás: 2007-ben 15 ezer tő szamócáját vitte el az április fagy. [caption id="" align="alignleft" width="334"] A legidősebb árus: Major Pál
[/caption]
A gyümölcs egy részét feldolgozva kínálja. Néhány esztendeje másfél mázsa szamócából készített dzsemet. A régióban elsősorban a sárgadinnyéjével vált népszerűvé. Olyan fajtát termeszt, mely felfut a kerti lugasra, s onnan lógnak le a dinnyék. Ez a gyümölcs annyira ellenálló, hogy tavaly november 10-én még sikerült neki frissen a piacra hozni is belőle. Legutóbb görögdinnyével is kísérletezett: tavaly 17 kiló 30 dekásra hízott a legnagyobb.
Pali bácsi egykoron a vendéglátásból élt, s munka után kiskertjébe ment kipihenni az egész napos lótást-futást. Amint nyugdíjas lett, átállt a növénytermesztésre. Csorvási háza falán nem muskátlik piroslanak, hanem felújított, lefestett bádogereszekbe ültetett eprek. A biogazdálkodásnak köszönhetően akkora eprei nőnek, mint egy gyermekököl. Egyszer az egyik kuncsaftja – nem volt rajta a szemüvege – azt hitte szórakozik vele a bácsi. Az asztalon lévő nagy piros gömböket ő paradicsomnak vélte, pedig azok voltak az óriási eperszemek. Meg kellett fognia, hogy elhiggye, azok tényleg eprek és nem paradicsomok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!