Közélet

2011.04.13. 22:19

A lakóknak már nagy nyűg, a kivitelezőnek kész ráfizetés

A kecskeméti Stádium utcában tavaly nyár óta húzódik két lakóház panelprogramban futó felújítása. A kivitelező pénzét követeli, a lakók elvégzetlen munkára panaszkodnak.

Popovics Zsuzsanna

A Stádium utca 1–4. és 5–8. tulajdonosai részére végtelenített rémálomnak tűnik a házukon végzett panelprogramos korszerűsítés. Lapunk hasábjain többször foglalkoztunk kálváriájukkal. Probléma akadt bőséggel: ősszel beáztak a zárószinti lakások, a műszaki átadás kivitelezési hibák miatt hónapokat csúszott, a tűzoltóság kifogásolta a konvektorok visszaszerelését, egy ideig nem volt fűtés a lakásokban. Legutóbb az verte ki a biztosítékot a társasházak közös képviselőjénél, hogy pótmunkák címén 18 millió forintot számlázott részükre a kivitelező. Az összeg nem kevés, a szerződésben vállalt teljes felújítás értékének egynegyede. 

– Semmilyen pótmunkát nem rendeltünk, közöltük a kivitelezővel, hogy ilyen számlákat nem áll módunkban befogadni – tájékoztat Hoffer Zoltán közös képviselő. – Kértünk viszont végszámlát, ami nélkül nem hívható le az állami támogatás. Megkaptuk, csakhogy nagyobb összegről, mint amekkorában megállapodtunk. Mint kiderült: a kivitelező tévesen bruttósította a szerződésben vállalt összeget. A különbözetet – közel másfél millió forintot – most a lakókon hajtanák be. Mindeközben az elmaradt munkákat sem végezték el.

Megrendelő és kivitelező a társasházak decemberi műszaki átadása után kötött megállapodást, miszerint a kivitelező március végéig egyebek mellett biztosítja a villámvédelmet, korrigálja a tetőszigetelés lejtését, rendezi a beázás során keletkezett tulajdonosi kárigényeket. A lakók azóta is hiába várják a munkásokat. A kivitelező pedig a pénzét, mivel a végösszeg utolsó harmadát máig nem kapta meg. Addig ugyanis nem utalja a fejlesztési minisztérium, míg nem kap róla számlát.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kivitelező szerint minden így marad
[/caption]

– Egyelőre csak tartozásokat hozott cégünknek a Stádium utcai munka; ha megkapjuk a szerződés szerinti pénzünket, az sem hoz nyereséget – közölte Dobozi István, a társasházak felújítását végző Argo-Bau Kft. ügyvezető igazgatója. – A leszámlázott pótmunkáknak nincs közük a szerződésben vállalt alapmunkálatokhoz, viszont kiadással jártak, aminek kifizetését nem háríthatja el magáról a megrendelő. Márciusban egyeztetésre hívtuk a társasház képviselőit, de nem jöttek el. Amit a lakóközösség képviselője állít a bruttósításról és a pótszámlákról, törvényellenes. Hosszadalmas pereskedésnek nézünk elébe. Nem tervezzük további munkálatok végzését a társasházakban. Szakvélemény igazolja, hogy az épületek villámhárító védelme megfelel a jelenlegi szabványoknak. A lépcsőházi mennyezet festése nincs benne az alapszerződésben, nem követelhető. A beázott lakásokat kifestettük, további kárigényekről nem tudok.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!