Közélet

2011.03.27. 19:05

Táppénzváltozások: rosszabbul jár, aki jól keres

Felére csökken a táppénz egy napra járó maximális mértéke április végétől. A táppénzes napok száma évről évre kevesebb, a táppénzkiadás viszont folyamatosan növekszik az utóbbi tíz év statisztikái szerint. Önnek mi a véleménye?

Popovics Zsuzsanna

Az elmúlt hét évben négyszer szigorítottak a törvényhozók a táppénzszabályokon. Legutóbb 2009 nyarán, amikor szűkítették a jogosultság előírásait és maximálták a táppénz összegét. E hónap közepén ismét módosította a táppénzszabályokat a parlament.

Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy április 30-ól a táppénz összege legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet. Így annak, aki keresőképtelen beteg lesz, naponta legfeljebb bruttó 5200 forint jár a jelenlegi 10 400 forint helyett, havonta pedig bruttó 156 ezer forintot kaphat a mostani 312 ezer helyett.

Minden harmadik eset problémás

Az OEP által működtetett felülvéleményező orvosi hálózat szakemberei hazánkban tavaly több mint 23 ezer dokumentációt néztek át, 6210 esetet vizsgáltak meg, és 943 alkalommal nyilvánították keresőképessé a táppénzen lévőket.

Beszédes országos adat, hogy míg a keresőképtelen állományban töltött átlagos idő 2001-ben 26 nap volt, addig 2009-ben ez 17 napra csökkent.
Eddig a minimálbér négyszeresét lehetett havonta táppénzként folyósítani. A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetén továbbra is a jövedelem napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb járulékfizetéssel vagy kórházi ápolás alatt 50 százaléka lenne. Az új szabályozás főként az átlagbér fölött kereső munkavállalókat érinti, így minél többet keres valaki, annál kevésbé éri meg betegnek lennie. Bruttó 260 ezer forint havi jövedelem alatt ugyanannyi táppénz jár mindenkinek, mint eddig.

Az OEP Sajtóirodájától megtudtuk, hogy az utóbbi tíz évben jelentősen csökkent mind a táppénzes esetek, mind a táppénzes napok száma Bács-Kiskun megyében. A táppénz kiadás ezzel szemben 2000-2009 közt megduplázódott, majd 2010-ben visszaesett a megyében, mind országosan.

Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a táppénzes napok száma folyamatosan csökken - közölte lapunk megkeresésére az OEP. Ezt nagymértékben befolyásolják a táppénzre vonatkozó szabályok és az ellenőrzések szigorítása, a korszerűbb egészségügyi ellátások illetve gyógyszerek. A passzív táppénzen eltöltött maximum idő az elmúlt években egy évről első lépésben 180, majd 90, később 45 napra csökkent, míg 2009. augusztus 1. óta 30 nap. A 2009-es szigorítások során a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság távolléti díja 80-ról 70 százalékra csökkent (országosan). A táppénz mértéke a napi átlagkereset 60, illetve 50 százaléka lett a korábbi 70 és 60 százalék helyett.

<!-- Táppénzváltozások: rosszabbul jár, aki jól keres Felére csökken a táppénz egy napra járó maximális mértéke április végétől. A táppénzes napok száma évről évre kevesebb, a táppénzkiadás viszont folyamatosan növekszik az utóbbi tíz év statisztikái szerint. Önnek mi a véleménye? Popovics Zsuzsanna Minden harmadik eset problémás Az OEP által működtetett felülvéleményező orvosi hálózat szakemberei hazánkban tavaly több mint 23 ezer dokumentációt néztek át, 6210 esetet vizsgáltak meg, és 943 alkalommal nyilvánították keresőképessé a táppénzen lévőket. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!