Közélet

2011.03.19. 09:14

Ovisok a REÖK-ben

Négy hónap alatt több mint 1300 szegedi óvodás látogatta meg a REÖK kiállításait az ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások keretén belül. Ez példátlan eredmény az ilyen jellegű szegedi foglalkozások tekintetében.

onkormanyzat.mti.hu

A cél: felébreszteni a gyerekekben a művészetek iránti érzékenységet, kialakítani a véleményalkotás képességét, formálni az ízlésüket.
 November közepe óta vehetnek részt ingyenesen óvodás csoportok a REÖK múzeumpedagógiai foglalkozásain. Az eltelt négy hónap alatt több mint 1300 szegedi és Szeged környéki kisgyermek – 64 csoport – látogatta meg az időszaki kiállításokat, tájékoztat az önkormanyzat.mti.hu. A magánóvodákat is beleértve az intézmények több mint kilencven százaléka vett már részt a programon. Bizonyos óvodákból több, akár öt csoport is ellátogatott már a REÖK-be, és vannak olyanok, akik egy adott időszaki kiállítás megtekintése után a következő tárlatra is előjegyezték magukat. Az óvodások eddig Csáki Róbert festményeivel, a Közös értékeink anyagával illetve Pataki Ferenc alkotásaival ismerkedhettek.
„Példátlan eredményt értünk el már most az ilyen jellegű foglalkozások tekintetében, amit nagy sikerként értékelek – mondja Bátyai Edina, a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. – Rendkívül fontosnak tartom a gyerekek művészetekre való nevelését. Fel kell ismerni, hogy már egészen kis korukban kötelező kulturális programokra vinni őket, mert csak így szokhatnak hozzá és kedvelhetik meg azokat.” 

 
Az ovisoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozások legfőbb célja, hogy a gyerekeket bevezesse a képzőművészet világába. Ale Ildikó képzőművészeti múzeumpedagógus profin felépített és levezényelt programmal várja az ovisokat. Miután a palota bemutatásával ráhangolja a gyerekeket a foglalkozásra, a kiállítótermekben egyszerű, könnyen befogadható képelemzésekre helyezi a hangsúlyt. Emellett megismerteti őket festészeti műfajokkal és technikákkal is.
„Már a foglalkozás kezdetén látszik a gyerekeken: remegő izgalommal várják, mi fog történni a termekben – meséli. – Amikor olyan mondat hangzik el egy ovis szájából bizonyos képek előtt, hogy: Istenem, de gyönyörű!, azt pedagógusként nagyon jó hallani.”
Ildikó arra is törekszik, hogy a kicsik a képeken keresztül megtanulják kifejezni magukat, egyéni véleményformálásra legyenek képesek és indoklásaikat is meg tudják fogalmazni. Mindez persze későbbi életszituációkra is kihat, a gyerekek nagy része pedig élményeket, érzéseket könnyen befogadó felnőtté válik. A cél alapvetően az, hogy felébredjen bennük a művészetekre irányuló érzékenység, formálódjon az ízlésük, mindemellett pedig kialakuljon bennük a tárlatlátogatás kultúrája.
A foglalkozások végén, a program rajzos része során a tárlaton látható, kiválasztott képet tudják a minőségi eszközök segítségével továbbgondolni. A gyerekek által készített legjobb rajzokat a REÖK egy mini-kiállítás keretében tervezi bemutatni hamarosan. A foglalkozásokra bárki jelentkezését szívesen fogadják a [email protected] címen.
 
 
REÖK Gyerök Kör
 
Kéthetente szombaton akár nagyobb gyerekek is bepillantást nyerhetnek a képzőművészetek világába Ale Ildikó vezetésével. A REÖK Gyerök Körön az óvodásoktól a felső tagozatosokig várják az egyéni érdeklődőket. A gyerekek felfedezhetik az időszaki kiállítások világát, a művészettörténeti vonatkozásokat, stílusjegyeket. Miután megismerkedtek a tárlatok anyagaival rajzos ötleteikkel kapcsolódhatnak kedvenc képeikhez. Rengeteg izgalmas élmény vár rájuk: legutóbb például Pataki Ferenc festőművész kalauzolta az iskolásokat saját alkotásai között. A REÖK Gyerök Kör foglalkozásai 10:30-kor kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!