Közélet

2011.03.31. 22:08

Lekerülnek-e a lakatok a nyilvános illemhelyekről?

A városvezetés tájékoztatása szerint hétfőn üzembe helyezték a Táncsics utcai és a Semmelweis téri nyilvános vécéket, azonban akit a belvárosban kapott el a szükség a héten, még mindig kénytelen volt egy-egy vendéglőbe bekéretőzni. Keresik a reterátprobléma kulcsát?

Zsámbóki Dóra

Rendezni kívánja az önkormányzat a közterületi nyilvános illemhelyek kérdését. Jelenleg négy helyen van – elméleti – lehetőségük a városban sétálóknak legálisan könnyíteni magukon, de a szűken vett belvárosban kizárólag a buszpályaudvari vécé üzemel.

A Semmelweis téren és a sétálóutca Táncsics utcai sarkánál elhelyezett mobil reterátok – melyekre a legnagyobb szükség lenne – hónapok óta zárva vannak. Mivel a csészéket rejtő kék konténerek fűtése nem megoldható, érthető, hogy télre bezárják azokat, azonban a tavaszi napsütésben felpezsdülő városmag látogatói szívesen vennék, ha szorult helyzetükben nem kellene éttermekbe, kávézókba bekéretőzniük. Ezek a szükséglétesítmények – Nagy Péter alpolgármester tájékoztatása szerint – hétfőn újra megnyitottak, azonban mi egész héten zárt ajtókat döngettünk. Odabentről soha nem szólt ki senki. 

A belváros szélén, a kispiacnál üzemelő, kőből épült műintézmény működése kifogástalan. A baj vele csak az, hogy csupán egyetlen főbb gyalogosközlekedési útvonalat érint. Aki például a vasútállomásról tart a buszpályaudvarra, és nem jut eszébe itt elvégezni a dolgát, bizony szaporázhatja lépteit, hogy időben elérjen a 20 percnyi járóföldre található következő nyilvános illemhelyig.

– A nyilvános vécék körül évek óta fel-fellobbanó vita bontakozik ki. Szeretnénk ezt a kérdést minél hamarabb megoldani, ezért a következő testületi ülésen a képviselők asztalára kerül egy erről szóló indítvány – mondta el kérdésünkre Nagy Péter. Az alpolgármester tájékoztatása szerint több helyet is ki kívánnak jelölni a városban, ahová a Táncsics utcaihoz hasonló mobil reterátokat telepítenének. A tervek alapján az Erzsébet királyné téren, a játszótér mögött, a Harangos téren a vásártér főbejáratának közelében, illetve az 53-as főút déli szakaszán, a körforgalom környékén bukkanhatnak fel a jövőben a kék konténerek.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bezárt illemhelyeknek jelenleg nincs alternatívájuk. Megoldást ígérnek a sürgető gondokra. - llusztráció
[/caption]

– A nyilvános illemhelyekre nagy szükség van, nem csak a város lakóinak, de a Városgazda Zrt. munkásainak érdekében is, akik a közterületeken dolgoznak folyamatosan. Sokan hangoztatják, hogy ezek az illemhelyek nem túl esztétikusak, viszont ha a város a turisták számára is vonzó kíván lenni, akkor a nyilvános vécék problémáját sürgősen meg kell oldani – tette hozzá az alpolgármester, aki miután értesült arról, hogy még mindig zárva vannak a belvárosi toalettek azonnali intézkedést ígért.

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!