Közélet

2011.03.15. 20:55

Jogtalannak tartják a módosított rendeletet

Végső esetben az Alkotmánybírósághoz fordulnak Kiskunfélegyházán a társasházak közös képviselői, amennyiben az önkormányzat nem változtat az áprilisban életbe lépő rendeletén, amely a hulladékszállítást szabályozza.

Vajda Piroska

A hulladékkezelési helyi rendelet módosítása szerint, amelyet még decemberben fogadott el a képviselő-testület, áprilistól a társasházakban lakásonként hetente minimum 70 liter hulladékmennyiség után kell hulladékkezelési díjat fizetni, függetlenül attól, hogy egy háztartásban keletkezik-e ennyi szemét vagy sem. Eddig ugyanis a mennyiség után kellett fizetni, mindenkinek annyit, amennyire szerződést kötött.

A szerkesztőségünket felkereső közös képviselő neve elhallgatását kérve elmondta, szerintük az új szabályozás jogtalan, hiszen az érintett társasházak legtöbb lakója nyugdíjas, vagy egyedülálló. Háztartásaikban biztosan nem gyűlik össze ennyi szemét hetente. A szelektív-hulladékgyűjtő szigetek kialakítása óta pedig még tovább csökkent a szemét mennyisége. A közös képviselő szerint a semmi elszállításért nem kérhet pénzt a szolgáltató. Úgy véli, az lenne a megoldás, ha minden egyes szerződést felülvizsgálnának. 

Az önkormányzat városüzemeltetési irodájáról Lénárt József szakreferens elmondta, hogy a  Félegyháza környéki településeken egységesen 110 literes kuka után fizetnek.  Félegyházán a kertes házakban januártól már bevezették a minimum 70 literes kukák használatát, csupán a társasházakban élők kaptak haladékot, nekik áprilistól kell az emelt díjat fizetni. A hulladékkezelési díj 7,8 százalékkal emelkedett. A szemétürítésért alkalmanként literenként 2,5 forint helyett 2,79 forintot kell fizetni. Ez az összeg nem tartalmazza az áfát.

Ugyanakkor Lénárt József azt is elmondta, amennyiben az érintett lakók nem fizetik ki a lakásonkénti 70 literes kukák után a szemétdíjat, az adók módjára behajtható. Az önkormányzat a szolgáltatóval közösen keresi a megoldást, a közelmúltban lakossági fórumot is tartottak, ahol felvetődött az is, hogy a társasházakban hetven helyett 50 vagy 60 liter legyen a minimum mennyiség. Ám ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a különbözetet az önkormányzatnak kell kifizetnie a szolgáltató felé. Lénárt József szerint, erre azonban a város szűkös költségvetéséből nem futja. Áprilisig további egyeztetés vár az érintettekre.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!