Közélet

2011.03.06. 16:17

Hűtlen kezelés gyanúja a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-nél

Első körben befejezték a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. átvilágítását azok a szakértők, akiket a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság kért fel a munkára. Az önkormányzati cégnél többek között hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

baon.hu

 Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője felvetette, hogy nincs minden teljesen "rendben" a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. korábbi éveket érintő gazdálkodásával kapcsolatban - írja a webradio.hu. A jobbikos politikus akkor az ellen emelte fel a hangját, hogy a Kft.-nél dolgozó több vezető beosztású alkalmazotthoz vagy rokonához köthető cégek végeztek megkérdőjelezhető hasznosságú tevékenységéket a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-nek, amelyekért jelentős összegeket fizetett ki az önkormányzati tulajdonú vállalat. Keresztúri akkor hiányolta a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság megállapításait is az ügyben.
A Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság elnöke, Dr. Gyimesi László pénteken adott ki egy sajtóközleményt, mely szerint a Bizottság befejezte a vizsgálódást és több olyan tevékenységre is bukkantak, amely álláspontjuk szerint kimeríti a hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és más gazdasági bűncselekmények gyanúját. A Bizottság, amelyben minden frakció képviselője részt vett, elismert szakértőket kért fel az önkormányzati cégek átvilágítására. A Bizottság által felkért szakértők pedig az alábbi visszaéléseket tárták fel.

I./1. Az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló cégnél az elmúlt évek során gyakorlattá vált, hogy a társaság különféle beosztású vezető tisztségviselői a saját, vagy rokonaik tulajdonában álló cégek útján gazdasági tevékenységet végeztek a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nél.

I./2. Fenti társaságok szinte csak olyan tevékenységeket végeztek a vizsgált önkormányzati cégnél, amelyek beletartoztak az érintett vezető tisztségviselők SZMSZ szerinti feladatköreibe és amelyekért az érintettek fizetést kaptak az önkormányzat cégétől. A vezető tisztségviselők végezték a munkaköri leírás szerinti munkájukat, ezért munkabért kaptak, majd ezek után saját érdekköri cégeik számláztak pl. ugyanarra a munkára így vállalkozói díjat is zsebre tettek. A tevékenységek többsége azonban kézzel fogható eredménnyel nem járó feladatokat takart, mint például „piackutatás", „pályázat értékelés", „ügyfelek felmérése", „adatfelvétel", „rendezvényszervezés", stb. Volt olyan cég, amely úgy végzett bizonyos feladatokat a Környezetgazdálkodási Kft. részére, hogy azok nem szerepeltek tevékenységi körei között. Volt cég, amely szőlőbortermelés főtevékenységgel többszázezer forintért végzett „üzletviteli tanácsadás"-t, „ügyfélprogram átdolgozás"-t, „Reklámanyag" készítést.

I./3. Számtalan esetben kötöttek szerződést külsős céggel olyan feladatok elvégzésére, amelyre saját kapacitással rendelkezett a társaság. Több millió forint értékben végeztettek pl. „edényzet-fölmérés"-t. (BKV fénymásoló felmérés...)

I./4. Ezen szerződések, összességükben több mint 50 millió forintjába kerültek a szegedi adófizetők pénzéből gazdálkodó, 100%- os önkormányzati tulajdonú társaságnak.

II./1. A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. nyilvántartásában számos esetben nem találhatóak meg - a cég tájékoztatása szerint sem - a 2002-es és 2003-as évek bizonylatai, melyeket nem tudtak ellenőrizni a vizsgálók. A dokumentumokat - a vizsgálók tájékoztatása szerint a törvényi határidő előtt - 2009-ben és 2010-ben selejtezték. A vonatkozó szabályok szerint ezen iratok kiselejtezésére csak 2012-ben és 2013-ban kerülhetett volna sor. A cég szabálytalanul tette közzé elektronikus úton a társaság 2009. évi éves beszámolóját is.

III./1. A vizsgálat megállapította, hogy a cégnél a gépkocsi használati költségek elszámolása nem felelt meg sem a jogszabályi, sem a cég belső SZMSZ- e szerinti feltételeknek, továbbá, hogy az elszámolt kiküldetési költségek vélhetően színleltek.

A fentebb említett jogsértések miatt a Bizottság bejelentést fog tenni a Nemzeti Nyomozóirodánál és kezdeményezi a vizsgálati jelentésben részletezett esetek kivizsgálását - olvasható Dr. Gyimesi László, a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Bizottság elnökének közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!