Közélet

2011.03.25. 19:31

Allergiásokból is lehet ezentúl pilóta?

Tegnap országos repülőorvosi konferenciát tartottak Kecskeméten, a Honvédkórház épületében. Az előadókat és a megjelenteket dr. Grósz Andor orvos dandártábornok, tanszékvezető egyetemi docens köszöntötte áttekintve a repülőorvoslás magyarországi történetét.

Gál Zita

A professzor előadásában kiemelte elődeinek egyik fontos megállapítását, mely szerint a repülőorvoslás a gyógyítás minden egyéb területére hatással van. A professzort követően dr. Helfferich Frigyes fül-orr-gégész, audiológus főorvos, alezredes beszélt az allergia és a pilóták viszonyáról. Elmondta, az új generációs gyógyszereknek is köszönhetően mára az alkalmassági eljárás során nem teljes mértékben kizáró tényező, ha valakit allergia gyötör.

– Mára a lakosság harmada szenved allergiás megbetegedésekben. Ez az arány a repülésre alkalmas katonák számát is megtizedelheti. Nemcsak az én, hanem az amerikai és Nyugat-európai kollegák álláspontja is az, hogy az eredményesen, és minél kevesebb mellékhatás mellett kezelt allergiával ma már biztonsággal dolgozhatnak pilóták – mondta az orvos alezredes, aki előadása végén kifejtette lesújtó véleményét a munkájukra vonatkozó hatályos jogszabályok szakmaiságával kapcsolatban.

– Csak a kollégák tapasztalatának köszönhető, hogy a ránk vonatozó rendelet súlyos hibái ellenére kiválóan működik a szakma. Ez számomra azt jelenti, hogy adott esetekben nem az előírásokat tartják be, hanem belátásuk szerint járnak el – fogalmazott a szakember. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Grósz Andor áttekintette a repülőorvoslás történetét is
[/caption]

Kollégái a jogszabályi háttér hibáival kapcsolatban egyetértésüket fejezték ki, és elhatározták, lépéseket is tesznek ez ügyben. Ennek első lépéseként fenntartásaikat írásba foglalják. A spontán mozgalmat Grósz Andor is támogatásáról biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!