Közélet

2011.02.04. 17:57

Perelni fog a város

Egymilliárd-háromszáznyolcvanezer forintba került Soltnak és Dunatetétlennek a két település csatornahálózatának kiépítése. Két évvel ezelőtt a vállalkozó levonult a területről. A beruházás során keletkezett hibáknak akkor csak a töredékét javította ki.

Szűcs Brigitta Z.

Solton és Dunatetétlenen 2007 novemberében ért véget a csatornázási és szennyvízelvezetési beruházás. A több mint egymilliárdos beruházás hibajegyzéke 34 oldalas. Ebben viszont már olyan új hibák is vannak, melyek a régi hibák javítása során keletkeztek.

– A hibákat öt különböző csoportba sorolta a vízmű. Az egyik ilyen azokat a problémákat foglalja magába, melyek ügyében megegyezés született ugyan, de a javítás a mai napig nem történt meg. Ilyenek a gépészet hiányosságok, a betonaknák öntvénykereteinek rögzítése, a hiányzó szivattyú – avat be a részletekbe Kalmár Pál. Solt polgármesterétől azt mondja a kivitelező Somogyi és Társa Kft. a szerződés szerint 5 év teljes körű jótállási kötelezettséget vállalt. Sőt, a papírok tanúsága szerint a felfedett hiányosságokat és hibákat – ésszerű időn belül –, haladéktalanul megszünteti. Emellett az átadástól számított ötödik év végéig jólteljesítési biztosítékról is megegyeztek a felek, ami 50 milliós banki garanciát jelent.
A kivitelező Somogyi és Társa Építő és Szolgáltató Kft. időközben szétvált, legutolsó jogutódja pedig a Hírös Mélyépítő Kft. lett. A hibák egy részét azon melegében kijavították, de van ahol a régi hiba javítása újabb hibát szült.

– Az Árnyas utcai kerékpárút javítása során a korlát és a kerékpárút között egy igen veszélyes útpadka keletkezett, mivel az út széle úgy 30 centivel magasabban van most, mint a gyeptéglával kirakott csapadékvíz-elvezető. Persze az út védőkorlátja is megsérült. De nem ez a legrosszabb. A Posta utcában szinte csak rosszul lerakott aknafedelekkel lehet találkozni. Az akna melletti útburkolat pedig a legtöbb helyen töredezik, szétmállik. Nincsenek térszintbe hozva a fedelek, ami autóval „csak kalandos”, motorral viszont életveszélyes, mert akkorát dob a megemelkedett vagy épp megsüllyedt akna a járműn, hogy átrepül a szembejövő sávba – sorolja a gondokat a polgármester, aki hosszas, türelmes levelezés és telefonálgatást követően úgy döntött jogi útra tereli az ügyet. – A Hirös Mélyépítő Kft. titkárságán túl még nem jutottunk, ami azért egy ilyen társaság esetében nonszensz! Nem türelemre intenek, hanem egyszerűen semmibe vesznek bennünket. De nem fogjuk benyelni a sokmilliós javítási költségeket! Más utat nem látok. Perelni fogunk. – teszi hozzá.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gödör a Posta utcában az egyik akna mellett
[/caption]

Szerettük volna megkérdezni a kivitelező cég jogutódját is, de a titkárságon mi sem jutottunk túl. Az ott lévő hölgy kis utánajárást követően azt mondta: jelenleg nincs olyan ember a cégnél, aki nyilatkozni tudna az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!