Közélet

2011.02.04. 12:25

Hogyan lehet gátat szabni a randalírozóknak?

Megmozdult valami Kecskeméten. Megbeszélést tartottak csütörtökön a belvárosban elharapódzó randalírozások megfékezése érdekében.

baon.hu

A Kecskemét belvárosában működő szórakozóhelyek üzemeltetőit hívta beszélgetésre Vörösmarty Attila tanácsnok, a városrész önkormányzati képviselője. Az elsődleges cél az volt, hogy megtalálják a megoldást arra, hogy a fiatalok éjszakánként ittasan randalíroznak a környező utcákban. A problémáról mi is írtunk a héten, a Mária utca lakói adtak hangot panaszaiknak portálunkon. A tanácsnok hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak és az üzemeltetőknek közösen kell orvosolniuk ezt a régóta húzódó problémát, akár egy közös program elindításával.

A találkozón – a budapesti diszkó tragédia szomorú apropóján – természetesen szóba került a kecskeméti szórakozóhelyek biztonsága is. Dr. Bodóczky Judit, az igazgatási osztály vezetője elmondta, hogy a szórakozóhelyekre vonatkozó jogszabály változik, de erről hivatalos információt még nem kaptak. Annyi azonban megjósolható, hogy szigorodik a szabályozás. Példaként említett, hogy este 10 óra után 18 évnél fiatalabbak nem tartózkodhatnak a szórakozóhelyeken, és nagyon szigorúan veszik majd azt is, hogy fiatalkorúak számára szeszesital nem árusítható.

Mint kiderült, a szórakozóhelyek nyitvatartását két esetben korlátozhatja a hivatal. Egyrészt, ha a belső zajhatás túl nagy, másrészt – szubjektív megítélés alapján – az úgynevezett gerjesztett zajhatás (vagyis a szórakozóhelyre érkező vagy onnan távozó fiatalok randalírozása, hangoskodása) miatt. Mivel ez utóbbi esetben a jogszabály lehetőséget nyújt a nyitvatartás korlátozására, a szórakozóhelyek akkor is kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a fiatalok miatt, ha egyébként minden szabályt betartanak. Emellett a jövőben valószínűleg biztonsági tervet kell készíteni, ha fedett helyen 300 főnél, szabad térben pedig 1000 főnél több tartózkodik.

A találkozón a rendőrség és a tűzoltóság képviselői is beszámoltak tapasztalataikról. A rendőrség úgy véli, közbiztonsági szempontból a városban nincsenek veszélyes szórakozóhelyek. Az erőszakos bűncselekmény viszonylag kevés, inkább a vagyon elleni bűncselekmények a jellemzőek. Elgondolkodtató, hogy az elkövetők mintegy háromnegyede vidéki.

A tűzoltóság képviselője arra a problémára hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ők nem vesznek részt az engedélyezésben a jelenlegi jogszabályok szerint, csak az utólagos ellenőrzésben kérik ki a szakvéleményüket. Ekkor készül kiürítési minősítés, amely meghatározza a maximális befogadóképességet. Az üzemeltetőknek arra is oda kell figyelniük, hogy a menekülési útvonalak szabadok legyenek, megfelelőképpen jelezzék azok elérését, és célszerű azt is ellenőrizni, hogy a biztonsági őrök kaptak-e megfelelő tűzvédelmi oktatást.

Az üzemeltetők nagy része egyetértett abban, hogy ha 22 óra után ne tartózkodhassanak fiatalkorúak a szórakozóhelyeken. Ők is úgy látják, hogy kevesebb lenne a szórakozóhelyek környékét jellemző garázdaság, ha mindenhol betartanák azt a szabályt, amely szerint 18 év alattiaknak nem lehet szeszesitalt árusítani. A probléma csak annyi, egy pénztárosnak nincsen joga ahhoz, hogy elkérje a vendégek személyi igazolványát, így ránézésre kell eldöntenie, hogy nagykorú-e a vevő vagy sem. Szintén gondot okoz, hogy az üzemeltetők csak a telekhatárig intézkedhetnek, az ajtón kívül már tehetetlenek a randalírozókkal szemben. Épp ezért véleményük szerint is erőteljesebb rendőri jelenlétre volna szükség.

A beszélgetésben részt vett Katonáné Szabó Gabriella ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester, aki úgy vélekedett: a garázdaság leginkább a kiskorúakra jellemző, ami felveti a szülői felelősség kérdését. Szeretnének alternatívát nyújtani a tinédzsereknek, ezért azt tervezik, hogy úgynevezett ifjúságbarát szórakozóhelyeket hoznak létre.

A találkozót Vörösmarty Attila azzal zárta, hogy szeretné, ha folytatódna az ötletelő egyeztetés, együttgondolkodás. Következő lépésként például feltérképezhetnék, hogy külföldön miként tartják kordában a randalírozókat, a működő gyakorlatot pedig mi is átvehetnénk.

baon.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!