Közélet

2011.02.19. 10:36

Bölcsődei gondozónak áll a politikus

Vörösmarty Attila tanácsnokot jövő héten nem lehet megtalálni a kecskeméti városházi irodájában. A belváros önkormányzati képviselője ugyanis gondozónak áll a hunyadivárosi bölcsődében. Legalábbis egy hétre.

Gál Zita

Vajon megél-e egy képviselő egy bölcsődei gyermekgondozó fizetéséből? Mit jelent fizikailag és mentálisan napi közel tíz órában guggolni, hajolgatni, kisgyerekeket kezelni? És képes-e erre egy politikus?

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és az internetes Poronty portál egyik olvasójuk hozzászólása alapján intézett felhívást a magyar politikusokhoz. A hozzászóló sérelmezte, hogy munkájukat nem övezi sem társadalmi, sem anyagi elismerés, pedig a gyerekekkel a nevelés szempontjából legmeghatározóbb korban foglalkoznak, nem is keveset. A bölcsődei gondozó felvetette: szerinte egy politikus egy hétig sem tudná átvenni a munkáját, és képtelen lenne megélni havi 78 ezer forintos fizetéséből. A portálnak megtetszett a felvetés, országos felhívást intéztek a politikusokhoz: jelentkezzenek, akik egy hétre széket és fizetést cserélnének egy bölcsődei gondozóval. Nem volt nagy a tülekedés. Az egész országból mindössze hárman jelentkeztek. Egy budapesti és egy gödi nő mellett csupán egyetlen férfi: a Fidesz kecskeméti elnöke, a belváros önkormányzati képviselője, Vörösmarty Attila. A tanácsnok elmondta: komolyan veszi vállalását.

– Hétfőn kora reggel már én fogadom a hunyadivárosi bölcsőde Napocska csoportjának tagjait, és délután én búcsúztatom őket. Ha kell, pelenkázok is. Ezen a héten négytagú családomat pedig egy gondozó fizetéséből tartom el, ami azt jelenti, hogy nem költhetek többet 19 ezer forintnál. Ez nyilván azt jelenti, hogy szórakozásra, kultúrára nem fog jutni, de olyan fáradtságra számítok, hogy talán nem is lesz majd erőm ilyesmire – sorolja a politikus. Kérdésünkre, hogy miért jelentkezett erre a felhívásra, elmondta: egy felnőtt gyermeke mellett két kicsi fia van, a kisebbik jövőre lesz bölcsődés, ezért van rálátása a témára. Tenni azonban – annak ellenére, hogy politikus –, úgy érzi, így tud a legtöbbet az ágazatért. – Ebből az akcióból én személyesen mindenképpen profitálok: olyan tapasztalatra tehetek így szert, amilyenre másképpen nem lenne esélyem. Fontosabb azonban ennél, hogy a bölcsődei ellátásra irányulhat a társadalom és a döntéshozók figyelme. Ha a társadalom elfogadná ennek a munkának a fontosságát, és meglátná nehézségeit, talán könnyebb lenne – a fizetésemelések érdekében – egy esetleges díjemelést véghezvinni. Vörösmarty Attila gondozói munkáját a baon.hu is végig fogja kísérni csakúgy, mint később a cserében részt vevő bölcsődei gondozó politikusként vállalt hetét is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A képviselő advent idején is bizonyította szociális érzékenységét.
[/caption]

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!