Közélet

2011.01.10. 10:44

Újra kellett nyomtatni egy kisebbségi listát

Vasárnap lezárult az országos kisebbségi választás. Bács-Kiskunban szombat délelőtt újra kinyomtatták és eljutatták a 43 érintett településre a cigány kisebbség területi listás szavazólapjait.

PN

Vasárnap lezárult az országos kisebbségi választás. A területi és az országos kisebbségi önkormányzatok tagjaira több mint 9 ezer elektor adhatta le voksát. Az elektorok a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai. Ők este 7 óráig az ország csaknem 1600 településén szavazhattak. Az eredményt várhatóan hétfőn állapítják meg a területi választási bizottságok.

Bács-Kiskunban szombat délelőtt újra kinyomtatták és eljutatták a 43 érintett településre a cigány kisebbség területi listás szavazólapjait, így minden akadály elhárult a vasárnapi választás előtt – közölte a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Iroda. 

Az eljárásra azért volt szükség, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén visszavette a listára az egyik korábban arról törölt jelöltet. Kolompár László Lungo Drom-os jelöltet azért törölte január 4-én a megyei választási bizottság, mert szerinte valaki a nevében hamis nyilatkozatot tett a visszalépési szándékáról. Kolompár az OVB-hez fordult jogorvoslatért. Fellebbezésében azt közölte, hogy a nevében küldött visszalépési szándék nem fedi a valóságot, és a nyilatkozat nem tőle származik, azt nem is ő írta alá. Az OVB helyt adott a fellebbezésnek; megváltoztatta a területi választási bizottság döntését, és „visszavette” a listán eredeti helyére. Az OVB döntött arról is, hogy az ügyben büntetőfeljelentést tesznek okirat-hamisítás miatt. 

Ezek is érdekelhetik