Közélet

2011.01.10. 15:24

Ki segít a belvíz károsultjain?

Az enyhüléssel és hétvégi hóolvadással újra megsokasodnak a belvíz okozta problémák Kiskunfélegyházán és környékén.

Hraskó István

A belvíz már hetek, hónapok óta folyamatosan megkeseríti a pálmonostoriak és gátériek életét, de nincsenek könnyebb helyzetben a Félegyháza tanyás külterületi részein lakók sem.

– Ki fog azokról a családokról gondoskodni, akiknek ki kellett költözniük életveszélyessé vált otthonukból, milyen segítséget kaphatnak ők? – a kérdést Rádiné Gémes Ildikó pálmonostorai polgármester vetette fel a Kiskunmajsai és a Kiskunfélegyházi Védelmi Bizottság együttes ülésén.

Szatmári Imre alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője válaszul elmondta: a polgármesternek kell kiadnia és foganatosítani a lakosságvédelmi intézkedéseket, az önkormányzat az ideiglenes elhelyezésben segítséget nyújthat, de az már nem feladata és felelőssége a településnek, hogy új lakóhelyet biztosítson a károsultaknak. Hozzátette: az önkormányzatoknak az állam a védekezési kiadásokat és az intézményekben, községi vagy városi tulajdonú épületekben, utakban, hidakban, gátakban bekövetkezett károkat a vis maior tartalékból részben vagy egészben megtéríti.

Persze csak akkor, ha a település él ezzel a lehetőséggel, mert nyáron például Kömpöcön több napon keresztül folytattak belvízi védekezést, ám onnan mégsem terjesztettek elő vis maior igényt. Szatmári Imre elmondta: egyetlen település kérelmét sem utasítják el, és felhívta a figyelmet arra is, hogy sehol ne maradjon el védekezési feladat esetleges pénzhiány miatt, hisz előleget is lehet lehívni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Százak életét keseríti meg mostanában a belvíz Pálmonostorán
[/caption]

A magántulajdonban bekövetkezett károkra viszont nincs elkülönítve külön kormányzati forrás, és még nem lehet tudni, hogy a mostani katasztrófához közelítő belvízhelyzetre lesz-e központi segítség.
A védelmi bizottság ülésén elhangzott: a biztosítók – Európa-szerte – még a minden kockázatra kiterjedő szerződésekbe sem veszik bele a belvízkárt, és nem is fizetnek, ha ilyen probléma éri az ingatlant. A katasztrófavédelmi vezető ennek ellenére kérte a jelenlévő polgármestereket, hogy jelezzék a biztosítók esetleges visszautasításait, hogy szükség esetén közben tudjanak járni az egyes károsultak érdekében. Tömegesen viszont kevés esély van arra, hogy a biztosítók fizessenek a belvízkárokért.

Jánosiné Gyermán Erzsébet, Gátér polgármestere elmondta: náluk eddig egy családnak kellett elhagynia otthonát, ám ők hiába próbáltak két banknál is hitelt felvenni másik ház vásárlásához, elutasították őket, mondván: a belvízzel sújtott község területén lakóingatlan fedezetre nem adnak kölcsönt. A polgármester szerint a pénzintézeteknek legalább azt meg kellene nézniük, milyen házról van szó, hiszen Gátéron nemcsak vályog, hanem új építésű, szilárdan álló épületek is találhatóak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vélhetően jobb lenne a belvízhelyzet, ha rendesen karbantartanák a csatornákat
[/caption]

Az egyik fő vízelvezető csatornát, a Dongért tavaly több szakaszon hosszan kotorták, a Csukás-éren pedig az elkövetkező napokban tervezik ezt – jelentette ki dr. Dobi László, Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese. A csatornák kotrásától a lefolyás meggyorsítását remélik a szakemberek. Patkós Zsolt szanki polgármester viszont élt egy kritikai észrevétellel, miszerint a tűzoltásszerű kotrás és nádvágás helyett folyamatos karbantartásra lenne szükség a Csukás-éren.

– Nyár óta folyamatosan jeleztük, hogy nem folyik a víz, de azt a választ kaptuk, hogy nádvágás is csak vis maior esetben lehetséges – jelentette ki. Dobi László egyetértett azzal, hogy a védekezésnél olcsóbb a felkészülés, a helyreállításnál pedig a védekezés, de a főmérnök azt is hozzátette: igazgatóságuk éves fenntartási kerete messze elmarad a szükségestől.

Hraskó István Százak életét keseríti meg mostanában a belvíz Pálmonostorán Vélhetően jobb lenne a belvízhelyzet, ha rendesen karbantartanák a csatornákat -->

Ezek is érdekelhetik