Közélet

2011.01.16. 18:30

Hála és gyűlölet kavarog a szülőkben

Hosszú hallgatás után megszólaltak annak a fél éves beteg kislánynak a szülei, akinek nagymamája azt állítja: unokája azért beteg, mert édesanyja elitta a csecsemője máját. A szülők a Hanna megsegítésére életre hívott segélykoncerten is megjelentek. Szívszorító történet bontakozott ki.

Zsámbóki Dóra

Vörös Csaba, és felesége Zsuzsanna megtörték a hetek óta tartó csendet. Eddig azért nem reagáltak az "ellenük folyó hadjáratra", mert egy orvosi szakvéleményre vártak, mely relevánsan alátámasztja az igazukat. A papír megérkezett, mi pedig helybe mentünk érte: otthonukban látogattuk meg a családot.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hanna vér szerinti szülei
[/caption]

A határ menti település egyik utolsó utcájában áll az a ház, melyet a Hanna ideiglenes gyámja, Krutilla Attiláné, Ildikó egy istállóként festett le. Hanna nem vérszerinti nagymamája többször hangoztatta: a kislány azért beteg, mert a 19 éves édesanya még a terhessége alatt elitta a magzata máját. A nagymama azt is állította: Csaba és Zsuzsa illetve a velük élő anyai nagyszülők egyaránt alkoholisták, nem dolgoznak, nem tudják ellátni a beteg gyermeket, ezért kell, hogy ő, és a nagypapa a szárnyaik alá vegyék a kicsit. Elmondása szerint ebben a "fertőben" él Zsuzsa nagyobbik lánya, az öt éves Adrika is, de a hatóságok semmit nem tesznek, hogy kiemeljék a "mocsokból" azt a kislányt is.

A kutya ugatására egy 50-es nő lép a kis ház udvarára, barátságosan üdvözöl, ő Zsuzsa édesanyja. Udvariasan beszélgetünk néhány szót, amikor a ház sarkánál feltűnik Zsuzsa. Mosolyogva nyújt kezet, nem invitál be. Én mégis szeretnék bemenni, készítenék néhány fotót. Hárít: átalakítás van, csinálják a fürdőszobát, nagy a rumli. Órák múlva derül csak ki, hogy szégyelli azt a szegénységet, melyben élni kénytelenek.
Miután Csaba is megérkezik, autóba szállunk, indulunk a segélykoncertre. Bár senki nem hívta őket, ki nem hagynák - mondják. Remélik, hogy ha egy pillanatra is, de láthatják Hannát, akivel október 20-a óta nem találkoztak.

Az autóban kérdezz-felelkbe kezdünk.
Zsuzsa felé fordítom a visszapillantó tükröt. Az alig 140 centis fiatalasszony a hátsó ülésen tördeli a kezét. Ittál a terhességed alatt?
- Egyszer. Akkor, disznóvágáskor. Még nem tudtam, hogy várandós vagyok, két fröccstől összeestem, és a kórházban kötöttem ki. Nem bírom az alkoholt, életemben kétszer voltam részeg, az egyik ez volt - hangzik a válasz.

- Ha az alkoholizmus, hogy néha munka után megiszok egy sört, akkor én alkoholista vagyok - mondja Csaba. Alkalmi munkákat vállal, láncfűrésszel dolgozik.

- Édesanyám 27 éve nem ivott egy korty alkoholt sem, édesapám meg úgy mint Csaba: néha, ha megkíván egy sört, akkor megissza - mondja Zsuzsa, majd újra Csaba veszi át a szót. Kiderül: az apósával és a sógorával együtt dolgoznak az erdőben. Miért hagytátok a kórházban Hannát - kérdezem. Összenéznek.

- Nem hagytuk ott, nem magára hagytuk. Bent voltam vele a kórházban, akkor már Ildikó volt neki az ideiglenes gyámja. Azért nem nevelhetjük, mert tényleg rossz körülmények között élünk, és az orvosok azt mondták, hogy ez egy egészséges ember számára nem, de Hannának a betegsége miatt veszélyes. Az első műtétkor bent voltam vele a kórházban. Én még iskolába járok, szóltak, hogy nem hiányozhatok többet, mert nagyon lemaradok. Közben az orvosok is mondták, hogy hazamehetek, mert már nem szoptatok, Hannát meg ők ellátják. Nem szívesen utaztam haza, de muszáj volt az iskola miatt. Utána már Ildikóék mentek érte, és azóta nem engednek minket a kislány közelébe - magyarázza Zsuzsa.

Rákérdezek Zsuzsa nagyobbik lányára, akit 14 évesen hozott a világra. Sok verziót hallottam már róla is. - Zsuzsi nem szívesen beszél erről. Nem felelőtlen a feleségem. Erőszak áldozata lett. A férfi, aki ezt tette vele leülte érte a büntetését. Én a sajátomként szeretem Adrikát is, tisztességesen neveljük, mindene megvan. Hanna neki is nagyon hiányzik - válaszol Csaba.

Megérkezünk Halasra, de még nem nyitották ki a kapukat. Betérünk egy kocsmába. Két kávét kérnek.
- Ez az a papír, amiről beszéltünk. Feketén-fehéren le van írva, hogy Hannának genetikai betegsége van, nem a vélt ivászat miatt alakult ez ki nála - tol elém Csaba egy szakvéleményt.

Részlet az orvosi szakvéleményből

"Vörös Hanna veleszületett epeúti fejlődési zavarban szenved, melynek lényege, hogy a máj és a vékonybél közötti területen az epeút elzáródik, így az epefesték felhalmozódik a májban, illetve a szervezetben. (...) Hosszú távú megoldást a májátültetés jelent. (...) Az átültetés előtt, illetve után a gyermek fokozott gondoskodást, ellenőrzést igényel, mely magában foglalja a tiszta, rendes lakáskörülményeket, a megfelelő közműellátottságot, de steril körülményekre nincs szükség.

A betegség eredete nem ismert, nagy valószínűséggel örökletes betegségről van szó, amit különböző környezeti ártalmak is befolyásolnak. Nincs rá adat, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás, vagy dohányzás fokozná a betegség kialakulásának kockázatát. (...)"

Akkor mégis honnan jönnek ezek a vádak - kérdezem őket. Kényszeredetten mosolyognak.
- Ildikóval nem jó a kapcsolatom, sose volt az. Apámmal is régóta haragban állunk. Nehéz gyerekkorom volt, utána megvoltak a magam hülyeségei. Börtönben is voltam, igen. Testi sértés miatt. Valaki szidta az anyámat, én meg bevertem neki egyet. 15 éves korom óta favágó vagyok, nagyra sikerült a pofon. Pénzbüntetést kaptam, nem tudtam kifizetni, leültem - mondja Csaba, majd hozzáteszi: - Családapa lettem, az a feladatom, hogy eltartsam a családom. Minden erőmmel ezen vagyok, de nem könnyű, ezt szerintem nem is kell magyarázni.

Megérkezünk a segélykoncert helyszínére. A bejárat felé haladva látjuk: Ildikó, József és Hanna néhány 10 méterrel haladnak előttünk. Csaba és Zsuzsa nem tudatosan, de szaporázni kezdik lépteiket. Beérünk a csarnokba. Ildikó, karján a kislánnyal, megdöbbent arccal fogadja a szülőket. Köszönés nélkül hátat fordít. A fagyos hangulat mindvégig megmarad. A kamerák és a vakuk villogásának kereszttüzében kérjük őket: beszéljenek egymással, a szülők hadd öleljék magukhoz gyermeküket. Elutasító válasz érkezik, néhány perc közelség jut csak a szülőknek. A zenekarok már játszanak, Ildikóék egy rövid színpadi megjelenés után köszönés nélkül távoznak.

Több mint kétszázezer forintot gyűjtöttek

A Segítsünk Hannának című rendezvényt két 15 éves halasi diák, Pintér Gábor Levente és Flamis Tamás szervezte. Munkájukat több tucat fiatal barátjuk támogatta, akik időt és energiát nem kímélve kivették részüket a rendezvény lebonyolításából. Szombat este fellépett a Holiday Plusz, a Légy a Kaktuszban, AteeG és a RAProdukció, az Ozirisz, és a Welcome együttes is. A nagy sikerű rendezvényre több százan voltak kíváncsiak, és tiszteletét tette a városvezetés is, akik szintén minden segítséget megadnak ahhoz, hogy Hanna mielőbb felépülhessen. A koncerten a kiskunhalasiak összefogásával a szervezők tájékoztatása szerint 247 ezer forintot gyűjtöttek a kislánynak.

Látom, hogy Csaba egyre feszültebb, Zsuzsa a könnyeit nyeli. Az udvaron állnak, a Hanna arcképével díszített plakát előtt. Fotókat készítenek.
- Három hónapja nem láttuk a kicsit. Hiába hívjuk a nagyszülőket, fel sem veszik - mondja Zsuzsa. A fényképeket mutatják a telefonjaikban. Hannáról készült fotók - kicsi kincsem, életem Hanna Vanessza címekkel ellátva.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ilyen lehet a családi ilill - egyelőre csak pillanatokra
[/caption]

Mit éreztek most, meg tudjátok fogalmazni - kérdezem sután. - Egyszerre vagyok hálás apáméknak és egyszerre gyűlölöm is őket. Tudjuk, hogy a körülményeink miatt nem lenne most jó Hannának nálunk, de azon vagyunk, hogy rendezzük azokat, és újra együtt legyen a család. Hálás vagyok, hogy segítenek ebben a nehéz időszakban, de gyűlölöm is őket a rágalmazások miatt de főleg, hogy eltiltják tőlünk a kislányunkat - mondja Csaba. Zsuzsa egyetértően bólogat.

Sokat beszélgetünk még. A szülők minden második mondata az: a nagyszülőkkel közös a céljuk, meg kell menteni Hannát. Csak ez számít. Az ő élete a legfontosabb, és ők is szívesen adnák a májukat, de az életüket is a kislányért. Őket viszont senki nem kérdezte meg erről.

A betegség eredete nem ismert, nagy valószínűséggel örökletes betegségről van szó, amit különböző környezeti ártalmak is befolyásolnak. Nincs rá adat, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás, vagy dohányzás fokozná a betegség kialakulásának kockázatát. (...)" Ilyen lehet a családi ilill - egyelőre csak pillanatokra Hanna vér szerinti szülei -->

Ezek is érdekelhetik