Közélet

2010.12.09. 15:40

Vitával tarkított párbeszéd

Sem a mozi, sem a strand bezárását nem tervezi az önkormányzat – derült ki a városi moziban rendezett lakossági fórumon. Közel száz halasi kérdezte a város vezetőit.

Zsámbóki Dóra

Két órán át válaszoltak a város vezetői a lakosság által felvetett kérdésekre a Városi Moziban kedden este. A Magyarok Szövetsége által szervezett fórum a négy alpolgármester tevékenységi köreinek bemutatásával és a polgármester helyzetjelentésével kezdődött. A nézőtéren közel 100 halasi polgár – köztük néhány képviselő – várta, hogy kérdéseit feltehesse.

Gyovai István polgármester valamint Halász Balázs, Dózsa Tamás Károly, Nagy Péter és Jekő Attila alpolgármesterek beszámolóiból kiderült: a város jövőbeni stabil finanszírozásához megszorításokra és a belső források hatékonyabb elosztására van szükség. A közel 8 milliárd forintos összköltségvetés jelenleg 440 milliós hiánnyal küzd, de a 300 milliós iparűzési adó kiesés ezt az összeget év végére 700 millióra is duzzaszthatja.

Nagy Péter elmondása szerint a városnak hatékonyabb vagyongazdálkodás kell, ezt ő néhány ingatlan beépítésével látja megvalósíthatónak. – Ez a városnak egy fillérjébe sem kerülne, egyszerűen meg kell hirdetni és el kell adni – mondta az alpolgármester. Hogy konkrétan mely ingatlanokra gondolt, az a lakossági fórum során nem derült ki. Nagy Péter arra is rámutatott: a város cégeinek, intézményeinek esetében indokoltnak látja az önkormányzati támogatások szűkítését. Ettől a lépéstől azt várja, hogy az egységeknél profitorientáltabb működés fog megvalósulni.

A lakossági kérdésekből kiderült: sokan a mozi bezárása miatt aggódnak. Jekő Attila alpolgármester hangsúlyozta: a város vezetésének nincs szándékában bezárni a filmszínházat. – Fejlesztésben gondolkodunk. Egy út lehet a sport vagy opera közvetítések moziban történő levetítése – mondta Jekő, majd hozzátette: a vetítések ritkítása és népszerű programok bevitele megoldást nyújthat a mozi nehéz anyagi helyzetére. A konkrét tervek kidolgozásában a városvezetés számít a szakemberek, illetve a mozit működtető művelődési ház vezetőire.

Nagy Péter ugyanakkor elmondta: támogatná, hogy télre bezárják a 250 férőhelyes mozit, mert a közel 400 ezer forintos havi fűtésszámla megterhelő a város számára úgy, hogy egy előadásra átlagosan 20 ember vált jegyet.

A fórumon szó esett a strand hatékonyabb működéséről is. A város vezetői hangsúlyozták: a strandot sem fogják bezárni, viszont fejleszteni a jelenlegi formájában nem sok értelme lenne. Gyovai István elmondta: szándékuk szerint a kórház melletti területen egy új, a termálvíz hasznosítására épülő fürdőkomplexum fog felépülni a jövőben.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A polgármester és az alpolgármesterek két órán át válaszoltak a lakosság által felvetett kérdésekre
[/caption] 

A lakosság részéről több egyéni problémát megfogalmazó kérdés is felvetődött. Többen a négy főállású alpolgármester szükségességét kifogásolták. Mint többen elmondták: amikor a városnak megszorító intézkedéseket kell hozni ahhoz, hogy pénzügyi stabilitás megvalósulhasson, akkor luxus a négy alpolgármesteri fizetés. Gyovai István polgármester erre úgy reagált: ő akart együtt dolgozni a négy alpolgármesterrel. – Ennek a városnak politikai stabilitásra van szüksége – mondta, majd hozzátette: elégedett alpolgármestereivel, akiknek segítsége nélkül sokkal több időbe telt volna az a munka, amit az elmúlt két hónapban elvégeztek.

Néhányan a testületi üléseken tapasztalható pártoskodást és személyeskedést kifogásolták, melyből a párbeszéd kialakításának igényével életre hívott lakossági fórumra is jutott. A szervezőknek egy esetben kellett közbeavatkozniuk: Pajor Kálmán képviselőt kérték meg, hogy a személyeskedő, politikai felhangoktól hevessé vált vitát próbálja – az egyébként jellemző – konstruktív mederbe visszaterelni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A fórum után a mozi előtt kisebb szóváltás alakult ki az eltérő vélemények miatt
[/caption]

A lakossági fórum után az utcán kisebb szóváltás alakult ki néhány részvevő között, akik – többek között – a négy alpolgármester szükségességét illetően már a teremben is eltérő véleményt fogalmaztak meg. A szitkozódásokkal gazdagon tűzdelt hangos szócsata végül nem vezetett komolyabb összetűzéshez.

Zsámbóki Dóra A fórum után a mozi előtt kisebb szóváltás alakult ki az eltérő vélemények miatt A polgármester és az alpolgármesterek két órán át válaszoltak a lakosság által felvetett kérdésekre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!