Közélet

2010.12.13. 22:26

Traktorral indulnak bevásárolni

Gyalog vagy kerékpárral jelenleg szinte lehetetlen közlekedni Félegyháza egyes külterületi részein. Az utak sártengerré váltak, a hatalmas belvíz lassan teljesen elzárja a külvilágtól a tanyán élőket.

Hraskó István

<exta>– Amerre ellátunk, csak víz és sár. Hogyan tudunk közlekedni? Traktorral és gumicsizmában. Az autót hetek óta nem is használjuk. Lányunkat is a traktorral viszem ki, gyalog nem tudna eljutni a buszmegállóig. Nincs most aranyéletünk. De legalább a házban nem áll a víz – ad tömör helyzetjelentést a körülmények ellenére meglehetősen derűsen a félegyházi Kovács Imre. Családjával ő is a Kőrösi út és az Alpári út közötti tanyavilágban él. Ezt a részt sújtja talán leginkább a belvíz Kiskunfélegyházán: az agyagos-szikes talaj egyszerűen már nem képes több csapadékot magába fogadni, így az elmúlt hetek esőzései nyomán az utak gyakorlatilag járhatatlanokká váltak. Egyes helyeken tíz-húsz méteren keresztül víz alatt van a dűlő, sok az átfolyás, a sár pedig mindenhol óriási. Még terepjáróval is alig lehet közlekedni – ezt mi is tapasztaltuk, mikor Csáki Zsolt, a mezőőri szolgálat megbízott vezetője egy Lada Nivával körbevitt minket a helyszínen. Minden sofőri képességére szüksége volt, hogy az autó ne akadjon el vagy ne boruljon az oldalára.

– Egy idős néni körülbelül hatvan éve lakik errefelé, de még nem látott ilyen katasztrofális helyzetet. Ijesztő, hogy decemberben történik mindez, hiszen mi lesz így tavasszal? – gondolkodik hangosan Dongó József, a körzet önkormányzati képviselője. Majd egyből meg is válaszolja a kérdést: noha egyelőre a tanyákat nem, csak a pincéket öntötte el a víz, fejben és lelkiekben is fel kell előre készülni a kitelepítésekre. A veszély valós: egyes házakat már most alig lehet megközelíteni. Van, ahol az udvar egy az egyben tóvá változott. Nemrég a mentő már nem is tudott behajtani egy rosszul lévő idős nénihez, a mezőőrök juttatták el hozzá az orvost. Páran saját költségen próbálják feltölteni az utakat, illetve egyes szakaszokat az önkormányzat igyekezett javítani. A vízelvezető csatornák állapota kritikán aluli: van, ahol fa nő bennük.

Szerencsére a helyiek a bajban összetartanak. Akinek traktora van, elviszi a környező tanyákon élőket, segít nekik a bevásárlásban. Az öt mezőőrön kívül a tanyagondnokok is figyelnek a bajba jutottakra, akik között több kisgyerekes család is található.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tanyákat, a hobbikat az elöntés fenyegeti. Fel kell készülni a kitelepítésekre?
[/caption]

A belvíz a gazdálkodók idei évét alaposan tönkretette: sok helyen elmaradt az őszi betakarítás, és nem tudtak előkészítő talajmunkálatokat sem végezni. – Máskor a szemes termés hatvan-hetven mázsa szokott lenni hektáronként. Most húsz volt – vont mérleget szomorúan a vizes esztendőről Kovács Imre. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ilyen utakon csak traktorral vagy terepjáróval lehet közlekedni. Csáki Zsolt mezőőr (balra) és Dongó József képviselő Félegyháza külterületén.
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!