Közélet

2010.12.30. 17:33

Szilveszteri alkoholmámor

Sokat és gyorsan isznak a fiatalok - szilveszterkor is. Legalább is ez derül ki abból, hogy sokan a halasi sürgősségi osztály fektetőjében ébrednek az új évet ünneplő mulatozás után. Az SBO dolgozói már 11 éves, borgőzös gyerekkel is találkoztak.

Zsámbóki Dóra

Az elmúlt néhány hétben kevesebb ember került a kiskunhalasi Semmelweis Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára (SBO) alkohol intoxikáció, vagyis részegség miatt, mint az elmúlt év hasonló időszakában, vagy nyáron - mondja Kovács Tibor, az SBO vezető ápolója.

A szakemberek általában nem tudják megmagyarázni, hogy mivel van összefüggésben az esetszámok csökkenése vagy növekedése, az előző évek tapasztalatai alapján azonban a szilveszterkor és az új esztendő első napján valószínűleg megnő a mértéktelen ivászat miatt a kórházba érkező ellátandók száma.

- Két csoportra lehet osztani azokat az alkoholfogyasztókat, akiknek itt ér véget a mulatás - mondja Kovács Tibor. - Vannak azok a felnőttek, akiknek egyébként is alkoholproblémáik vannak. Néhány közülük időről-időre visszatér hozzánk. És sajnos vannak a fiatalok, tizenévesek, akik egy-egy esetben annyira túlisszák magukat, hogy kísérőik, barátaik szükségesnek látják, hogy mentőt hívjanak hozzájuk - teszi hozzá a vezető ápoló.

A fiatalok esetében a kórházban többnyire kiderül: elképesztő mennyiségű alkohol csúszott le a buli alkalmával a torkukon.
- Másfél-két liter pálinka, vagy egyéb tömény szesz, gyakran keverve az italokat. Ilyen mennyiségekkel szoktunk találkozni. Ráadásul rövid idő alatt fogyasztják ezt el a tinik, mintha versenyt innának egymással - beszél a tapasztalatairól Kovács Tibor. A kiskunhalasi SBO ellátási területén több mint 140 ezer ember él. Közülük újév hajnalán - a tapasztalatok alapján - mintegy két tucatnyian fognak az SBO fektetőjében, vagy a kórház egy, a beteg állapotának megfelelő fekvőbeteg részlegén ébredni.

- Ha bekerül hozzánk valaki, akkor elsősorban azt vizsgáljuk, hogy mit és mennyit fogyasztott. Jó esetben van olyan kísérő mellette, aki el tudja ezt mondani. Azt is nézzük, hogy keverte-e a beteg az alkoholt valami más szerrel, gyógyszerrel, esetleg droggal. Ez utóbbi egyébként - szerencsére - egyre kevésbé jellemző. A beteg állapotától függően általában átkerül az állapotának megfelelő fekvőbeteg részlegre, ahol orvosi felügyelet és megfelelő gyógyszerezés mellett hagyjuk, hogy kipihenje magát - mondja Kovács.

Kutatások alapján a magyar középiskolások negyede számít rohamivónak. A huszonöt százalékos aránnyal Európa középmezőnyébe tartozik Magyarország.

- Az ivási, vagy "bulizási" trendek itt az osztályon is megfigyelhetőek. Hiba lenne azt állítani, hogy ilyenek vagy olyanok ezek a mai fiatalok, az viszont biztos, hogy régebben kevesebb töményt ittak. Azt látom, hogy ez a fiataloknál egyfajta megfelelési kényszer, azt gondolják, hogy társaik, ha sokat és meggondolatlanul isznak, jobban elfogadják őket, menőbbek lesznek. Arra viszont általában senki nem büszke, ha kórházba kerül a mértéktelen fogyasztás miatt - beszél a sürgősségin az évek alatt összegyűjtött tapasztalatairól a vezető ápoló, aki elmondja azt is: 11 éves részeg gyermekkel is találkozott már az SBO-n.

A szakemberek elmondása szerint ahhoz, hogy valaki annyira túligya magát, hogy kórházba, detoxikálóba kerüljön nem is kell szilveszteri, vagy hétvégi buli.

- Előfordult olyan is - legutóbb nem is olyan régen -, hogy hétköznap, nappal, iskola vagy tanulás helyett a kollégiumban születésnapot ünnepeltek a diákok, és "túl jól" sikerült ez az ünneplés. Ilyenkor persze felvetődik az emberben a szülők, nevelők felelőssége is, de alapvetően nekünk itt nem az a dolgunk, hogy ezeket az eseteket erkölcsileg megítéljük. Vannak, akik megköszönik, hogy "vigyáztunk rájuk", de olyannal is találkoztunk már, hogy a fiatal nagyon fel volt háborodva, amikor szóltunk a szüleinek, hogy itt keressék a gyermeküket. Ez teljesen változó, ráadásul a mi megítélésünk - ilyen szempontból - összefüggésben van a részegség fokával, illetve azzal is, hogy a józanodás mely stádiumában van a "betegünk" - mondja mosolyogva a vezető ápoló.

A szakemberek véleménye szerint nagyon fontos, hogy egy-egy vadabbra sikerült mulatozás alkalmával se hagyjuk magukra barátainkat, ismerőseinket, és figyeljünk a számunkra idegen embertársainkra is. Az alkohol káros hatásai mellett télen komoly veszélyforrást rejt a fagyos téli éjszaka is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!