Közélet

2010.12.22. 16:36

Megeszi falaikat a penész

Fűtött lakásuk ellenére rettegnek a párás, ködös téli napoktól a kecskeméten élő Varga Józsefék. A négy fős család Forradalom utcai lakásában ősztől tavaszig a penész az úr a falakon.

Magyarvári Annamária

– Végső elkeseredésünkben fordultunk most már a Petőfi Népéhez, annyira csalódottak és tanácstalanok vagyunk – kezd bele történetükbe Kocsis Mária,a ki párjával és annak szüleivel él együtt a társasházi kétszobás, zárószinti lakásban.

– Három éve minden télen így néznek ki nálunk a falak. A tarthatatlan állapotot hiába jeleztük rendszeresen a közösképviselőnek, ő érdemben nem tett semmit, és azt sem ismeri el, hogy mindez a 2001-ben rosszul és hiányosan elvégzett tetőszigetelési munkák következménye. Pedig egyértelmű, hogy mitől áznak el a falaink. Erről most már épületdiagnosztikai jegyzőkönyvünk is van. A dokumentumból egyértelműen kiderül: a lapostető szigetelőrétegének teljes cseréje oldhatná csak meg a helyzetünket. Mégsem történik semmi. Én pedig azt kérdezem: normális ez így? – panaszolja Mária.

Pedig nagy bajukkal Vargáék állítólag már mindent végigjártak: közösképviselőt, bíróságot, önkormányzatot, ÁNTSZ-t, háziorvost, tüdőgondozót – panaszuk azonban mindenhol süket fülekre talált:
– Mindenhonnan azzal küldtek tovább, hogy ez nem az ő hatáskörük, azt azonban sehol nem mondták meg, hogy hová tudnánk fordulni a panaszunkkal. Múlnak az évek, mi belélegezzük ezt az ártalmas levegőt, bele sem merünk gondolni, hogy idővel ez milyen egészségkárosodást okozhat – mondja elkeseredve Mária.

Tavaly annyit sikerült elérnie a családnak: a biztosító kifizette egy teljes festés árát, 80 ezer forintot. Kifestettek, fertőtlenítettek, de hiába. A nyirkos napokkal együtt a penész is újra megérkezett. – Most odáig jutottam a közösképviselővel, hogy egyenesen a szemébe mondtam: ha nem intézkedik, visszatartom a havi közösköltségünk egy részét, mert ez így nem mehet tovább.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Varga József lakástulajdonos és a penésztől mocskos falak. Ki segít rajtuk?
[/caption]

Megkerestük a társasház közösképviselőjét, Szénási Szabolcsot is, aki elmondta: 2008 óta közösképviselő a házban, tud az 5. emeleten élő Vargáék penészedési problémájáról, ami egyébként nem egyedi eset. A 33 éves épületben több lakásban van nyirkosodás, beázás. A közösképviselő azt is elmondta: nem igaz, hogy nem történt semmi, ő maga rendelte meg a hőkamerás épületdiagnosztikai felmérést is , a társasház költségén, és igazságügyi szakértőt is hívott már a tetőszigetelés miatt.

Az öreg épület és a lakók beázási gondját azonban csak egy komplett homlokzat-és tetőszigetelés oldaná meg, erre pályáznak is a panelprogram keretében, amint lesz rá lehetőség. Szénási Szabolcs még hozzátette: ha a lakók a penészes falakat rögtön a nyirkosodás/ beázás megjelenésekor megfelelően lekezelnék, nem lenne ennyire súlyos a helyzet a lakásban.    

Magyarvári Annamária Varga József lakástulajdonos, és a penésztől mocskos falak. Ki segít rajtuk? -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!