Közélet

2010.12.07. 20:13

Földbe mentik a pénzüket

Nem lehetetlen az, hogy fél-egy éven belül csak a csillagos ég szab határt a földpiaci áraknak. Válságos időkben a vagyonképző földbe menekül a bizonytalan sorsú készpénz.

Miklay Jenő

Egyelőre nem tudni meghosszabbítják-e a magyar kormány kérésére Brüsszelben a hazai földvásárlási moratóriumot. Az esetleges halasztás is csak néhány évre szólhat, a hosszabb távra tervező befektetők szempontjából annak nincs jelentősége.   

A tapasztalat már most is azt mutatja, hogy a külföldiekkel szembeni földvásárlási tilalom csak lassítja a földbirtokok koncentrálódását, de nem akadályozza meg. Az értékes termőföldek kereslete már egy-másfél évtizede folyvást nő a hazai tulajdonosi körökben. Eközben a birtokszerkezet jelentősen átalakul, a tanyák megsemmisülnek a terebélyesedő blokkrendszerben. Ez a folyamatot jól nyomon követhető Bács-Kiskun megyében, ahol az 550 ezres lakosságnak már több mint kétharmada városokban és óriásfalvakban él. Húsz év alatt 50-60 ezer ember tűnt el a tanyákról.

G. Kovács Sándor ingatlanszakértő szerint a családi gazdálkodás kilátástalansága a fő oka annak, hogy a tanyai ingatanok hallatlanul leértékelődtek. Az ingatlan szerzésnek inkább a vagyonhalmozás a célja, a föld sokkal kevésbé a paraszti szemléletű gazdálkodás eszköze. Kínálat egyelőre van. A devizahitelek törlesztésébe belebukott, az időjárási katasztrófák miatt nehéz helyzetbe került tulajdonosok inkább eladják a birtokaikat. A gazdasági válság elvette a földtől azok kedvét, akik szakmai céllal vásárolnák. A pénzügyi befektetők hangolják most a földpiacot. Az utóbbi tíz év forgalma azt mutatja, hogy a jó termőföldek keresettek a dél-alföldi régióban is. 

G. Kovács Sándor ismeretei szerint az utóbbi három évben évente 10 százalékkal emelkedtek a földárak Bács-Kiskun megyében. Ez idő tájt például a 20 aranykorona  értékű 30 hektáros blokkban lévő szántó átlagára 800 ezer forint körül mozog. A legjobb minőségű Kecskemét, Tiszakécske környéki vagy a Dél-Pest megyei kitűnő feketeföldű szántók ára elérte aranykoronánként a 25 ezer forintot. Ennek többszöröse az erdő vagy ültetvénypiaci értéke.

– E jelek arra utalnak, hogy a földpiaci nyitástól függetlenül megkezdődött a versengés az értékes termőföldekért. Az új befektetőket persze nem a földművelés szándéka sarkallja a vásárlásra, hanem a vagyonnövelés. Bérbeadással műveltetik, a támogatásokkal elérhetnek olyan jövedelmet, ami a megtartás költségeit fedezi. A lényeg az, hogy a labilis értékű szabad készpénzüket közgazdasági értelemben kinccsé változtassák. Nálunk még az uniós átlag ötödéért lehet földet venni, de a korlátozás nélküli földpiaci nyitás esetén a fizetőeszközök árfolyam ingadozása közepette spekulatív célpont lehet a hazai  földpiac. Akkor pedig csak a csillagos ég szab határt a földáraknak – vetítette előre G.Kovács Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!