Közélet

2010.12.13. 20:58

Csukabőrt böffen a kanális

A szalkszentmártoniak kénytelenek beragasztani kátránypapírral a közmű-csatorna aknáinak száját. Másként az udvarukba folyna a mocsok.

Miklay Jenő

Szalkon annyi a belvíz, hogy még a közműcsatorna tartalmát is kiszorítja. Ömlik a mocsok az udvarokba, a pincékbe. Komló Endre az Alkotmány utcában praktikusan állta útját a büdös áradatnak: kátránypapírral, műanyag fóliával egyszerűen beragasztotta az úttest gerincén a csatornaaknát. Bevált az ötlete, de másutt nem örültek neki. A távolabbi fedlapokat nyomta fel a szennyvíz, és beköszönt a szomszédok portájára. Az Alkotmány és a Béke utcaiak – de mondhatjuk, az egész falu lakói – úgy érzik most, hogy elvesznek a szennyes talajvízben, hólében. Képtelenek szabadulni tőle. Illetve nagyon is tudják, hová tegyék, de épp ebből származnak a szagos konfliktusok. Rendszerint a délutáni óráktól duruzsolnak a kertekben, szuterénekben a szivattyúk, töltik a szennyvízcsatornát, ki-ki menti a menthetőt, ahogy tudja. A közműhálózat azonban nem bírja a terhelést. Szalkszentmárton csatornáit napi 250 köbméter szennyvízre méretezték, ám jó egy hónapja 1500–1800 köbméter ömlik rajtuk a tassi tisztítóba, melynek napi befogadóképessége csak 600 köbméter. Mondani sem kell: a derítőn átszalad a víz, egyenest a Dunába.

– Szégyenszemre azt kell mondanunk, hogy nálunk a közműhasználati kultúra egyenlő a nullával. A csatornákba belerakják a méteres csukabőrt, a tyúkbelet, a pelenkát, az égvilágon mindent, ami csak belefér. Rendre eldugulnak a 150-es csövek, s ezt akkor vesszük észre, amikor az alacsonyabban fekvő szakaszokon emelgeti a fedlapokat a szennyvíz. Persze némelyek rajtam akarják elverni a port, csináljak végre valamit, elvégre én vagyok az utcabizalmi. Jó egy hónapja kilincselek a faluházán segítségért, mert az önkormányzaté a hálózat, vonják felelősségre azokat, akik a szennyvízhálózatot terhelik. Amíg nincs szankció, senki nem törődik a többiekkel. A hálózat üzemeltetője, a Bácsvíz Zrt. nagyon sokat segít most nekünk, összes alvállalkozóját mozgósította, állandóan küldik a szippantós kocsikat oda, ahol már nagy a baj – sorolta Komló Endre.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Komló Endre
[/caption]

Bajok pedig adódnak. Főleg ott, ahol nagy a család. Hájas Lászlóné öt kicsire visel gondot, Mihók Pálné három gyerekre, most nehéz napokat élnek át. Lavóroznak, vödröznek, nem merik csatornába ereszteni a vizet, tőlük és vagy félszáz lakóépületből ki sem folyik víz. Ha mégis kifolyik, visszajön.

– Nyolcad laposnak nevezzük itt a közeli faluszéli nagy vízgyűjtőt, esős időszakokban mindig felfogta a fölösleget. De már a lapos védelmére sem számíthatunk, évek alatt teletömték szeméttel, sittel. Nem tudjuk kik, suttyomban csinálták, ide nem volna szabad semmit tölteni – sorolta Hájas Lászlóné.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kátránypapírral, műanyag fóliával beragasztották az úttest gerincén a csatornaaknát, így állva útját a szagos áradatnak
[/caption]

– Harmadfokú belvízvédelmi készültségben naponta 25 ezer köbméteres szivattyúkapacitással mentesítjük a veszélyeztetett lakóterületeket, nagy darab szántókat árasztunk el. A minap lakossági fórumot hívtunk össze elmondani az embereknek, hogy nekik is segíteniük kell. A Bácsvíz szakemberei tájékoztattak a szennyvízcsatorna-hálózat szabálytalan használatának következményeiről. Persze ezzel nincs elintézve a dolog, kénytelen az önkormányzat komoly szankciókat életbe léptetni azokkal szemben, akik belvíz betáplálásával terhelik a hálózatot. A polgármesteri hivatal, a szolgáltató emberei, a polgárőrök, ellenőrzik mától a portákat – tájékoztatott Tóth Ferenc községi jegyző.

Tegnap a község képviselő-testülete szabálysértési rendeletet hozott: 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtják a szabályszegőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!