Közélet

2010.12.12. 20:16

A homokon is a víz az úr

Tanyaépületek tucatjai omladoznak Dél-Pest megyében a magasan álló talajvízben.

Miklay Jenő

A Bács-Kiskun megye határától Abonyig, Tiszakécskéig számított területen a helyi mérések átlagosan 1200 milliméter csapadékot mutattak ki egész évben. Ez meghaladja a korábbi években mért értékeknek a kétszeresét.

Kőröstetétlenen szinte egész évben gondot okozott a sok eső, ez idő tájt másodfokú a belvízvédelmi készültség, a múlt hét végén körülbelül 15 ház került közvetlen veszélybe. A becslések szerint 20-25 ezer köbméter, laposokban felgyülemlett víz áztatja a falut, a "szárazabb" területeken  mindössze fél méterre van a víz talajfeszíntől. A múlt hét óta több szivattyú dolgozik egyszerre a településen. Ha minden jól megy, jövőre megoldják hosszabb távra szólóan a belvízmentesítést, ugyanis a napokban befogadta a főhatóság az önkormányzat árkolásra, csatornázásra támogatást igénylő pályázatát.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Törtelen is a víz az úr
[/caption]

A Tiszához közelebbi településeken az utóbbi tíz évben többször szembesültek a belvízárral mondhatjuk, berendezkedtek a védekezésre. Csemőt viszont emberemlékezet óta nem veszélyeztette annyira a talajvíz, mint ezen az őszön. A laza homoktalajokon is egyre több portán telik meg a pince a felfelé szivárgó talajvízzel sőt, helyenként a lakóépületek is veszélyben vannak. A külterületeken a sekélyen alapozott régi építésű tanyaépületek omladoznak. Lakóik tehetetlenek, többségük idős, beteg ember, pénzük nincs a védekezésre.

Bartha Alajosné Csemő polgármestere a sajtónak elmondta: erejéhez mérten minden segítséget megad az önkormányzat a bajba jutottaknak, jelenleg is folyamatosan szivattyúznak. Csemőben is akkor számíthatnak viszonylag gyors felszáradásra, ha legalább egy hónapig nem esne az eső, a hó. A meteorológusok szerint erre kevés a remény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!