Közélet

2010.11.25. 17:58

Támad a tél: havazás és fagy várható

Érdemes elővenni a hótaposókat, az időjósok szerint akár már ma éjjel is havazhat hazánkban.

baon.hu/időkép.hu

Pocsék időszak vár a frontérzékenyekre, az időjárási paraméterek következő napokat jellemző görbéi ugyanis leginkább a hullámvasútra emlékeztetnek: hol meleg-, hol hidegfronti tünetek fogják tehát terhelni szervezetünket, nem beszélve a szeles időről, mely tovább ronthatja majd hőérzetünket – tájékoztatott minket Kurunczi Rita, az Időkép.hu meteorológusa.

S hogy ezt minek köszönhetjük? Ismét a már oly sokszor emlegetett mediterrán ciklonoknak, melyek egymást fogják követni a következő napokban.

Bár a ciklonok vonulási útvonala most is bizonytalan, a jelenlegi modellfutások alapján a következőkre számíthatunk: csütörtökön a késő esti órákban délnyugat felől már egy kisebb csapadéksáv ér el bennünket, így éjjel a Dunántúlon és délen - főleg a magasabban fekvő területeketn - már előfordulhat havas eső, hószállingózás is. Ez fokozatosan kelet felé vonul, és az igazi műsor várhatóan csak pénteken, késő délután kezdődik: ekkor lép be ugyanis hazánk fölé az a csapadékzóna, mely a Dunántúlon és az északi megyékben többnyire havat vagy havas esőt, míg délen-délkeleten, illetve a keleti határszélen esőt, havas esőt okoz.

Síkvidékeken nem reménykedhetünk megmaradó hóban, hiszen egyből olvadás kezdődik, azonban a hegyvidékeken akár 5-10 cm-es hótakaró is kialakulhat. (Szombaton virradóra átmenetileg keleten is átválthat szilárd halmazállapotba, ám ebben az esetben gyors olvadás is követi majd.) Ráadásul a ciklon áthelyeződésével párhuzamosan többfelé megélénkül, a Kisalföldön és délen-délkeleten meg is erősödik a szél; a Bakonyban emiatt akár kisebb hóátfúvások is kialakulhatnak. Egy biztos, hőérzetünk jelentősen csökkenni fog. Szombaton napközben kelet felé távozik a csapadékmező, és rövid szünet következik a vasárnapi csapadékhullás előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!