Közélet

2010.11.08. 16:11

Pár fagyos éj, és tele a szálló

Az eddigi meleg ősznek köszönhetően még nincs teltház a félegyházi hajléktalanszálláson, de ha tartósan beköszönnek a mínuszok, benépesülnek a volt bankfalui iskola termei otthontalanokkal.

Hraskó István

Múlt pénteken meleg, napos idő volt, így körülbelül csak tíz hajléktalan tartózkodott a régi bankfalui iskolában. Az intézmény épületét egy éve kapta meg a Kapocs Intézmény az önkormányzattól, miután a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek magas aránya miatt az iskolát be kellett zárni. A hajléktalanszálló ideköltöztetése ellen annak idején erőteljesen tiltakoztak a környékbeliek, még aláírásokat is gyűjtöttek.

„Hiába mondtuk, hogy nem miattunk szűnt meg az iskola, hanem egy minisztériumi rendelet lett végrehajtva, mégis nagy ellenállás fogadott minket. Ahhoz képest most csend és béke van. Még senki nem jött be panaszkodni hangoskodás, atrocitás, kéregetés miatt” – jelenti ki Ormándiné Víg Rozália, a félegyházi hajléktalan-ellátás csoportvezetője. Aki egyébként szokta is figyelmeztetni a szálló lakóit, hogy ne csellengjenek cél nélkül a városrész utcáin.

Félegyházán 1998 óta több helyen húzhatták meg magukat a fedélnélküliek. A Tóth Kálmán utcai szállóban még csak tíz ágy volt, a Nyomás tanyában már húsz. Az Alpári úton működő szálló ezekhez képest „ötcsillagos”: az éjjeli menedékhelyen 43 nő és 82 férfi elhelyezésére van lehetőség, a nappali melegedő 75 férőhelyes, a népkonyha pedig 50 adagos. A többek között tévével ellátott fizetős szoba, az átmeneti szállás részleg pedig tízágyas. Ennek igénybevételéhez tartós jövedelemmel kell rendelkezni.

A szálló az ország egész területéről fogadja a hajléktalanokat. Sokan érkeztek például a Dunántúlról, például Siófokról vagy Győrből, és természetesen a környező településekről is. Egyes lakók tavasztól őszig vándorolnak, kóborolnak, majd a tél közeledtével visszatérnek Félegyházára.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Korábban kisemmizett, nyomorban tartott rabszolgák voltak, úgy menekítették őket a szállóra. Nekik ez igazi menedék
[/caption]

„Jelenleg hetven százalékos a kihasználtsága a szállónak, még tudjuk fogadni a más szállókról ideirányítottakat. De ahogy bejön három mínuszos éjszaka, azonnal meg fognak telni a szobák” – mondja a csoportvezető. Meg is mutatja a termeket, ahol nemrég még iskolapadok sorakoztak, most pedig ágyak. Egy szobában tizenhárom-tizenöt főnek jut fekhely.

„A hajléktalanszálló szó az emberekben a tömeg és a bűz képét kelti. Nálunk azért nem erről van szó” – vélekedik Ormándiné Víg Rozália, és a látottak meg is erősítik szavait. A szobák meglepően rendezettek, tiszták, a falakat sem csúfítja semmilyen firkálás vagy beázás.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tizenhárom-tizenöt hajléktalannak jut ágy a volt bankfalusi iskola egy-egy termében
[/caption]

A lakók közül négy mozgássérült, egy kilencven százalékos látáscsökkent, és sok az alkoholista. „Tíz pszichiátriai betegünk is van, akiket a bezárt intézetek elbocsátottak, családjuk nem fogadta be őket, a kórházban pedig úgy ítélték meg, hogy gyógyszeres kezeléssel szinten tartható az állapotuk. Őket is felvesszük, hiszen senki sem fagyhat meg az utcán” – beszél a nehézségekről a vezető. A szálló gondozói segítenek a lakóknak a munkakeresésben, ám kevés hajléktalan talál alkalmi melót. Az pedig valóban csodaszámba megy, ha valakinek sikerül kitörnie az otthontalanságból, és akárcsak egy albérletre szert tesz. Hiszen még az egy-két havi kaucióra való összeg is mesebeli vagyon egy fedélnélküli számára.

Hraskó István Korábban kisemmizett, nyomorban tartott rabszolgák voltak, úgy menekítették őket a szállóra. Nekik ez igazi menedék Tizenhárom-tizenöt hajléktalannak jut ágy a volt bankfalusi iskola egy-egy termében -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!