Közélet

2010.11.17. 21:43

Ingoványon Balázspuszta

Balázspusztán ásónyomra fakad a víz. Még egy hetes eső, és elnyeli az ingovány a Szabadszállás és Kerekegyháza közti szántókat, legelőket.

Miklay Jenő

Több száz hektárra becsülik a belvíz borította mezőgazdasági művelésű területeket a Kiskunsági Nemzeti Park környezetvédelmi fennhatósága alá tartozó Szabadszállás-Balázspusztán. A károk tetemesek. Például Horváth Sándor gazdálkodó alig három hektárt tudott betakarítani az összesen 17 hektár búzából, repcéje pedig kint maradt. Fejes Sándoréknál még a tehenek fekhelyét is elöntötte a víz, tanyabejárójuk csak gyalog járható, tölteni nem érdemes, mindent magába vesz a péppé ázott föld. Vályogfalú tanyaépületek roskadoznak.

Csatornázott a vidék, elfolyna róla a víz, de a nemzeti park ökológiai gondoskodásból visszatartja. A gazdák azt mondják, a környezetvédelmi intézkedések létüket veszélyeztetik, még állami támogatásokat is elveszthetnek a sikertelen gazdálkodás miatt. Balogh József országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc alpolgármester, a helyi gazdakör elnöke az agrártárcához fordult segítségért. A nemzeti park arról tájékoztatta a szaktárcát, hogy a balázspusztai zsilip nyitott. Továbbá bemutattak egy szerződést is, melyben a nemzeti park, a csatornafenntartó Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a gazdák megegyeztek a víz visszatartásáról. Az érintettek most hallottak erről az iratról, melyet minden közösségi felhatalmazás nélkül egy nádtermesztő írt alá a nevükben még évekkel ezelőtt. A szaktárca jelentést kért az ügyben. Cseh Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője lapunknak elmondta: – Szerdán tájékozódtunk a helyszínen, és megállapítottuk, hogy a nemzeti park állításával ellentétben a zsilipben van egy 52 centis lamella, amely lassítja a víz lefolyását. Annyit tehetünk, hogy ezt az állapotot jelentjük a főhivatalnak, a továbbiakban a nemzeti parknál és a vízügyi igazgatóságnál járjanak el a gazdák a belvízgondok enyhítése érdekében.

A belvízáradatot főleg az okozza Balázspusztán, hogy a csatorna Kondor-tóhoz közelebbi zsilipjét elzárták. A szerdai helyszíni szemlén azonban már nyitva találták.

– Vélhetően a szakminisztérium intézkedésével függ össze a zsilip kinyitása, eddig ugyanis alig eresztett át vizet. Szerdán reggel nyithatták fel, azon az egy napon 40 centit csökkent a csatorna vízszintje – mondta el lapunknak Gáspár Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!