Közélet

2010.11.29. 17:05

„A kertemben landolt egy hattyú”

Kényszerleszállást hajtott végre hétfő reggel egy bütykös hattyú (Cygnus olor) Szabó István kertjében.

Galambos Sándor

– A kis unokámat kísértem el az iskolába, mire hazaértem, ez a hatalmas fehér madár már itt tollászkodott a kertben – emlékszik vissza a negyedik típusú találkozásra a 76 éves helvéciai gazda. – Először azt hittem, hogy egy megtermett gúnár, de közelebbről láttam, hogy fekete a lába és a nyaka sem olyan, mint a libáké. Nagyon rekedt hangon rikácsolt, azt gondoltam, egy daru. Nem akartam, hogy a kóbor kutyák szétszedjék, húsz percig hajkurásztam, mire sikerült elkapni. 

Miután a hívatlan vendégről Pista bácsi értesítette a Petőfi Népét, a kecskeméti vadaskerttől kértünk segítséget a madár megmentésére. A hattyút Nyúl Mihály és Kő Péter állatgondozók szállították a madárkórházba.

– Semmi baja sincs, csak nagyon legyengült – simította meg betege nyakát dr. Mező Tibor, a park állatorvosa. – Valószínűleg az előző napi esőzés  „verte le”, átázott a tolla, nem tudott repülni. Pár nap pihenés után erőre fog kapni és visszamehet a társaihoz. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Holt-Tisza partján fogják szabadon engedni az elázott hattyút
[/caption]

Pullai Béla, a vadaskert igazgatója elmondta: a legyengült madarat két napig megfigyelés alatt tartják, majd a tiszaalpári holtágnál fogják szabadon engedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!