Közélet

2010.09.08. 10:02

Költhetik a milliárdokat a kórházra

Áprilisi végén bejelentették, hogy a bajai Szent Rókus Kórház közel hárommilliárd forintot nyert pályázatára, tegnap pedig aláírták az erről szóló szerződést.

Kubatovics Tamás

Kővári Attila, a strukturális alapok programiroda igazgatója és dr. Tóth Gábor főigazgató főorvos sok meghívott figyelme mellett szignálta a vaskos dokumentumokat.

Két év alatt valósulhat meg a 3 milliárd 254 millió forintos korszerűsítés, aminek kilenc tizede uniós támogatás. Hétszintes, ötemeletes új épületbe költözik az intézmény több osztálya, új ellátásként a Stroke-központ jelentkezik miközben jobb minőségű szobákban, olcsóbban üzemeltethető épületben gyógyulhatnak a betegek.

Dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos köszöntőjében kiemelte: a több száz éves kórház – 1795-ös írásos említéssel bír – a kor színvonalára kerülhet a nagyberuházással. Egyben mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette a projektet.

– Nevet kapott a kórház, és amikor az intézmény az önkormányzat segítségét kérte, akkor tudtunk segíteni a működésben és a fejlesztésekben is. Ehhez a beruházáshoz 340 milliót biztosított az önkormányzat a kötvény forrásából. Hosszú időre stabil intézmény lehet a kórház – fogalmazott Révfy Zoltán polgármester áttekintve az utóbbi évek kórházi gondjait és örömeit.

Kővári Attila bejelentette: a kórház sikerrel járt egy másik pályázaton, 37 millió forintot nyert száznál több dolgozójának képzésre, kommunikációs képességek fejlesztésére. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár a bürokrácia feletti győzelemként is említette az ünnepi napot. – Sok mindenen múlik, hogy hová jut egy fejlesztés. Amikor forrásszűkös világban támogatást szerez az ember, akkor az felelősséggel is jár, hiszen egy korszerű intézménynek feladata a térség ellátásába hatékonyan becsatolni – mondta a szakpolitikus. Hozzátette: van olyan közösség, ahol nem lehet fenntartani kórházat, ilyen helyeken a kórházra költött százmilliók helyett az alapellátásra fordított 20-30 millió forint segíthet sokat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!