Közélet

2010.09.14. 19:30

Döntöttek a sportpénzekről

A lányok kaptak, a női csapatnál még várhatnak.

Kubatovics Tamás

Jelentős összeget, 8 millió forintot kapott a III. Béla Gimnázium lány kosárlabda csapata az önkormányzattól, a női kosárlabda klubot működtető gazdasági társaság 10 milliós kérését viszont egyelőre elutasította utolsó ülésén a képviselő-testület. A diákolimpiai győzelmet megszerző csapat kérését senki sem utasította el, de elhangzott: a kínai világjátékon az országot képviseli a bélás csapat, ezért állami és szakszövetségi támogatásra is méltó az együttes. A pozitív elbírálást segíthette, hogy a várható költségeket részletesen is bemutatták a kérelmezők. Viszont a Bajai NKK-t működtető Bácsbasket Kft. nem kapta meg a kért összeget. Rendkívüli támogatásként 10 millió forintos igénnyel álltak elő. 

– Megdöbbentünk, amikor meghallottuk, hogy mi történt. Nem gondoltunk ilyen fejleményre, de tiszteletben tartjuk a testületi határozatát – mondja Molnár Szilárd, a klub elnöke a városatyák döntéséről. Hozzáteszi: a kft-t azért hozták létre, mert az élvonalban kötelező a gazdasági társasági forma.

Bár a gazdasági bizottság támogatta a korábban nem tervezett kiadással járó kezdeményezést, ezzel a pénzzel még nem számolhatnak a kosarasoknál. – Nem időben jött a kérés, ezért a szakbizottság nem tárgyalhatta, pedig a klub vezetése valószínűleg ismerte a körülményeket. Egyébként magunkat is becsapjuk és hiteltelenné tesszük munkánkat, ha eltérünk a rendeltünktől, és külön támogatást nyújtunk – kritizálta a javaslatot Bán Béla, a sportbizottság elnöke. Brachinger Tamás szintén nehezményezte a sürgősséggel napirendre vett ügyben tapasztalt eljárás. Mint mondta: elég gyakoriak a hasonló klubvezetői lépések, ezért célszerű lenne a jövőben egy ilyen célra fordítható alap elkülönítése. Várhalmi Miklós pedig javasolta, hogy a majd következő testület döntsön az ügyben.

– Sokszor az elvszerűséggel igyekeztünk elmagyarázni, hogy mit miért nem csinálunk. Pedig a jelenlegi sportfinanszírozás a hetvenes évek szintjének felel meg. Vannak előre nem tervezhető dolgok, a klubok költségvetése és versenyidőszaka pedig nem a költségvetéshez igazodik – érvelt Búcsú Lajos alpolgármester – egyben a Bajai LSE elnöke – a támogatás megítélése mellett. Révfy Zoltán polgármester viszont azt mondta: volt egy hiba, amikor önálló sor lett a költségvetésben a kosárlabda klub támogatása. Mindezek után a többség úgy döntött: részletes költségvetés ismeretében dönthet majd a következő testület a tízmilliós igényről.

– Augusztus 20-a környékén jeleztük a város vezetőinek igényünket, költségvetési adatok is voltak az általunk leadott anyagban, de a képviselők elé terjesztett anyagot nem ismertük. Miután önálló költségvetési sorként szerepeltünk, kikerültünk a sportbizottsági hatáskörből és a 2009-ben kapott 8,3 millióhoz már nem jutottunk hozzá idén. Tavaly az élvonalba jutva augusztustól az év végig terjedő időszakra kaptunk támogatásként nyolcmillió forintot. Ehhez képest idén összese 20 millió forint szerepel a költségvetésben. Az év során többször jeleztük, hogy eredményeink, a csapatok és sportolóink számának növekedése miatt további anyagi segítséget kérünk. Nem szerepelünk a kiemelt klubok között, de a miénk az egyetlen élvonalbeli csapat. Természetesen minden olyan költségvetési adatot közölni tudunk, ami alapján majd dönthet az új testület – foglalta össze Molnár Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!