Közélet

2010.08.10. 19:15

Nyáron derül ki, hogy lejárt

A nyári vakáció végén is sokan indulnak útnak rövidebb-hosszabb külföldi nyaralásra, egy-egy horvátországi hosszú hétvégére Közülük néhányan csak az utazás előtti napokban csapnak a homlokukra: fogkefe, pénzváltás és a bikini már megvan, csak éppen az útlevél járt le.

Magyarvári Annamária

Sokéves tapasztalat, hogy a nyári időszakban mindig megnő az útlevél igénylések száma. Megkérdeztük, vajon  okoz-e problémát az okmányirodán a megnövekedett ügyfélforgalom?

– Tény, hogy minden évben tapasztaljuk: a nyári hónapokban jelentősen megnő az úti okmányok igénylése a korábbi hónapokhoz képest – mondja Balázs Erika csoportvezető a kecskeméti okmányirodán. – Emellett azt is igazolják a statisztikák: az igényelt okmányok száma is minden évben növekszik. Ennek ellenére a bejelentkező ügyfeleknek nyáron is többnyire egy héten belül már tudunk időpontot adni. Vagyis nem kell több hetes várakozásra készülni, mert mi előre kalkulálunk a  megnövekedett ügyfélforgalommal.   

Feledékeny vagy figyelmetlen nyaraló mindig akad: – Hetente fordul meg hivatalunkban olyan ügyfél, aki csak az utolsó pillanatban veszi észre, hogy lejárt az útlevele. Ebben az esetben is van megoldás: soron kívül fogadjuk, azonban ennek „ára” van. Ilyenkor dupla illetéket kell leróni ahhoz, hogy öt munkanapon belül megérkezzen az útlevél. Azonban a kiadott és igényelt útiokmányok számához képest az ilyen esetek száma nem jelentős – tudtuk meg Balázs Erikától.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha valaki soron kívül szeretné megújítani pénzátárcáját, mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia
[/caption] 

A gyerekekkel utazó családoknak is sokat egyszerűsödött a dolga tavaly júniustól igényelhető a gyerekszemélyi a 14 év alattiaknak, ami számos országba alkalmas a beutazásra: – A gyerekes családok körében igen népszerű az illetékmentes gyerekszemélyi, amivel az Európai Unió államaiba és több más államba is lehet utazni. Ennek az okmánynak ráadásul a kiváltása is egyszerűbb, hiszen elegendő hozzá az egyik törvényes képviselő kérelme, miközben a 18 év alattiak útlevéligényléséhez mindkét szülő hatóság előtti megjelenése szükséges. Ezért  egyre többen döntenek az gyerekszemélyi mellett – összegezte tapasztalataikat a csoportvezető. 

Az útlevelet egyébként jellemzően 5 éves érvényességi idővel kérik az ügyfelek, ami jelenleg 7.500 forintba kerül. Az okmányok elkészítésére és kiadására az irányadó ügyintézési határidő 22 munkanap, de a visszajelzésekből tudjuk, hogy többségében már 8-10 napon belül megérkezik az ügyfelekhez az igényelt okmány – mondta el lapunknak a csoportvezető.

Akinek kérdése van az úti okmányokkal kapcsolatban, illetve információt szeretne arról, hogy mely országokba elegendő a személyi igazolvány a kiutazáshoz, az a 76/513-565 és 513-541-es okmányirodai információs számokon érdeklődhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!