Közélet

2010.08.16. 11:09

Nyaralhat a kutyánk is

Ha valaki négylábú társát is magával akarja vinni a nyaralásra, érdemes jó előre körbenézni a szóba jöhető állatbarát szállások között. Az árak és a szolgáltatások ugyanis nagyon eltérőek. Bács-Kiskun megyében is.

Magyarvári Annamária

Éjszakánként 500, de akár 6000 forintot is fizethet négylábú kedvence után az a gazdi, aki a nyaralás ideje alatt is maga mellett szeretné tudni kutyáját, macskáját, vagy éppen vadászgörényét.

Bár szakemberek szerint az elmúlt években érezhetően nőtt az állatbarát hotelek és szálláshelyek száma Magyarországon, a kínálat még így is jócskán alulmarad például az ausztriai vagy a német állatbarát hotelek speciális kínálatainak.

Pedig miként a hobbiállat-tartás, úgy a "hatlábú" nyaralás is egyre népszerűbb hazánkban. De sokszor már azt is nehéz eldönteni: vele vagy nélküle menjünk-e nyaralni?

– Gyakran előfordul, hogy tőlem is kérnek tanácsot a gazdik: elvigyék-e nyaralni, vagy inkább hagyják itthon kutyusukat - mondja Mező Tibor állatorvos.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nyaral a család - gyerekkel, állattal nem olcsó a vakáció
[/caption]

– A döntésnél érdemes figyelembe venni, hogy milyen típusú a kutya, mennyire van szocializálva, vagyis hozzászokva idegen emberekhez, utazáshoz, esetleg szokatlan zajokhoz. Az sem mindegy, hogy a gazdihoz vagy a jól megszokott helyéhez ragaszkodik-e jobban az állat. Mert ha a kutyusnak inkább a már jól ismert kert, szoba, tárgyak, - vagyis az ismerős közeg jelenti a biztonságot -  akkor vélhetően a gazda is és az állat is jobban jár, ha a a kutyus itthon marad. Ilyenkor jó döntés lehet, ha rábízzuk az ellátását egy rokonra vagy a szomszédra, akit az állat ismer és elfogad – javasolja Mező Tibor.

A kedvenc négylábú nyaraltatása egyébként nem olcsó, van olyan hotel, ahol akár 6-9 ezer forintot is elkérnek éjszakánként egy négylábú elhelyezéséért. Az átlag ár a hotelekben egyébként többnyire 2-5 ezer forint, de motelban vagy kempingben már 500-900 forintért is elalhat házikedvencünk.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az utazást élvezheti a házikedvenc is
[/caption]

A legkönnyebben és legeredményesebben egyébként az interneten böngészhetünk az állatbarát szállások után. Bács-Kiskun megyére 16 kutyabarát szállodát dob ki az egyik honlap, míg egy másik keresőn már úgy is szűkíthetjük a találatokat: vadászgörényt fogad-e a hotel.

A házikedvenceket fogadó szálláshelyek és vendéglők népszerűsége egyébként növekvőben, hiszen sokan gyermekként  szeretik háziállatukat, és nyaralás idején is maguk mellett szeretnék tudni kedvencüket. Az ilyen vendég pedig kifejezetten hálás, ha a szálláshelyen barátságos ellátást és fogadtatást tapasztal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!