Közélet

2010.08.23. 22:05

Kevesebb a kollégiumi hely

A korábbinál kevesebb kollégistát tudnak felvenni idén szeptembertől a Kecskeméti Főiskolán. Az ok, hogy a Erdei Ferenc téri kollégium épületét felújítják, így az nem fogad hallgatókat.

Magyarvári Annamária

Az előző években 1000-1100 kollégistának tudtak helyet biztosítani a Kecskeméti Főiskola kollégiumaiban. Idén ősszel azonban változik a helyzet: a korábbi három kollégium helyett ezúttal csak kettőben fogadnak hallgatókat.
– A kertészeti kar mellett található Erdei-kollégium a nyári szünet végén nem nyit ki, itt az épület és a szobák rossz állapota miatt halaszthatatlanná vált a teljes körű felújítás – tudtuk meg Horváth Kázmér kollégiumigazgatótól.

– Az őszi szemeszterben egyébként több változás is lesz a kollégiumi férőhelyeket, szolgáltatásokat illetően: a Piaristák terén lévő Lövei Klára Kollégiumban komfortjavítás történt, a háromágyas szobák helyett kétágyas szobákat alakítottunk ki. Igaz, ezzel a korábbi 300-ról itt is 200-ra csökkent a férőhelyek száma. Változás az is, hogy ősztől férőhelyeket bérel a főiskola a magántulajdonú Jász utcai kollégiumban, így kompenzáljuk a kieső kollégiumi helyek egy részét. Mindent összevetve átmenetileg 710-re csökkent a kollégiumi helyek száma. Ez azt jelenti, hogy az államilag támogatott képzésre jelentkezők közül 30 hallgató kollégiumi kérelmét kellett elutasítanunk. Ami viszont jó hír, hogy félévkor a diplomázók felszabadult helyeire újabb hallgatók kerülhetnek majd be a kollégiumokba – mondta az igazgató.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Lövei Klára Kollégiumban Hermann Roland a barátnőjével lakik egy kétágyas szobában. Most kezdi a harmadik évfolyamot a GAMF-on
[/caption]

A főiskola vezetése több ütemben tervezi a kollégiumi épületek felújítását és modernizálását. Az I. ütem az Erdei Ferenc Kollégium teljes körű felújítása, (2011 őszére), ahol a modernizálás után szobánként új vizesblokk, korszerű fűtés, bővülő szolgáltatások, új homlokzat fogadja majd a hallgatókat. Ezután (2012 végéig) a Lövei Klára Kollégium külső homlokzati felújítása (szigetelés, nyílászárócsere), és belső átalakítása is megtörténne. Ha a beruházások megvalósulnak, a főiskola valamennyi kollégiumi épülete szállodai szintű lesz.

– A Homokbányai Kollégiumban jelentős informatikaihálózat-bővítés történt a nyáron, a második épületben is elkészült, és így teljes körűvé vált a napkollektoros használati melegvíz-készítés. Előbbi fejlesztéseket pályázati támogatásból és önerőből végezte el a főiskola. Szintén újdonság, hogy a Homokbányai Kollégium melletti kézilabdapálya műfüves borítást kapott. Ennek elkészültét a GAMF Kollégiumért Alapítvány támogatta –  nyilatkozta a fejlesztésekről a kollégiumvezető.

A további kollégiumi fejlesztéseket a homokbányai ingatlanok értékesítésével szeretné megteremteni a főiskola. Maróti János műszaki főigazgató-helyettestől megtudtuk: nyár elején lezárult egy öt ingatlant meghirdető értékesítési pályázat, ez azonban nem járt eredménnyel. Időközben ráadásul másik minisztériumhoz került át az állami tulajdonú ingatlanok értékesítésének engedélyezetése, így a következő értékesítési pályázat kiírásához újra végig kell járni a teljes engedélyeztetési folyamatot. A tervezett felújítások megkezdése ennek függvénye. A teljes kollégiumi fejlesztés összköltsége megközelíti az egymilliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!