Közélet

2010.08.25. 10:23

Kecskeméten nem emelik a távhődíjat

Évente 200 panellakás távfűtését lehet megspórolni azzal a 144 millió forint értékű beruházással, amely költségeinek a felét az Európai Unió támogatta.

Barta Zsolt

A kecskeméti távfűtő vállalat a Széchenyivárosban 16 olyan felhasználói hőközpontot alakított ki, melynek segítségével a lakók a fűtési szezonban maguk döntik el, hogy igénylik-e a radiátorok melegét, avagy sem. Ennek főként kora ősszel és tavasszal van jelentősége. Erről tegnap a Termostar Kft. sajtótájékoztatóján Horváth Attila cégvezető számolt be.

A Pákozdi csata utcai, a Március 15. utcai és a Forradalom utcai lakótömbök egy része – 600 otthon – eddig egy szolgáltatói hőközpontról kapta a fűtést és a meleg vizet. Egy langyosabb tavaszi napon sok család a fűtés elzárását kérheti. Ugyanakkor a 600 család kétharmadának szavazata dönthet a szolgáltatónál a fűtés lezárásáról. A beruházás következtében egy-egy felhasználói központhoz csak két lépcsőház tartozik. A lakóknak kell eldönteniük, hogy beindítják vagy elzárják a fűtést a házaknál.

Lapunk kérdésére Horváth Attila elmondta: a fővárosi távhődíj- emelkedés nem érinti Kecskemétet, jövő júniusig nem tervez áremelést a cég. Majd arról is szólt, hogy a cég gázmotorjaival előállított elektromos energiát a következő években is kedvező áron vásárolja meg a Magyar Villamossági Irányító Rendszer. A vállalat az energiaértékesítés összegéből kiegészíti az alapdíjat. Ez egy évtized óta nem emelkedett. Ma ez az díjtétel a legalacsonyabb az országban – tette hozzá az igazgató. Az uniós támogatással elkészült átalakításokkal kapcsolatban a cégvezető elmondta: a költségek a számításaik szerint 5-6 év alatt megtérülnek.

Nyáron egy másik pályázatuk szerepelt sikeresen. Egy újabb hasonló energiatakarékos beruházásra 53 milliót nyert a vállalat. Ennek helyszíne szintén a Széchenyiváros, ugyanakkor dolgoznak egy árpádvárosi átalakításon is.  

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!