Közélet

2010.08.25. 13:44

Hogyan ismerhetjük fel az UFO-t?

Augusztusban a hullócsillag-észlelésekkel párhuzamosan megugrik az UFO-beszámolók száma is. Nem szeretnénk senkit sem kiábrándítani, mégis összegyűjtöttünk tíz plusz egy lehetőséget arra, mit is láthattak valójában a lelkes földönkívüli-vadászok.

baon.hu/időkép.hu

A furcsa égi jelenségekre a hétköznapi szemlélő gyorsan rámondja, hogy ő bizony ufót látott. És bizony igaza is van, hiszen minden „Azonosítatlan Repülő Tárgy” (Unidentified Flying Object) UFO, egészen addig, míg nem azonosítják. Akár egy elszabadult, furcsa alakú papírsárkány is az lehet, amíg meg nem látjuk a síró kisgyereket alatta. A köztudatban összemosódott az ufó kifejezés a földönkívüli lényekkel: a sci-fi filmek hatására sokan ma is repülő csészealjakat látnak a hol gyorsan, hol lassabban haladó, felvillanó, majd eltűnő fények mögött.

Az  UFO észlelések 90 százalékáról később kiderül, hogy természeteses jelenségek, optikai csalódások, vagy éppen szándékos csalások voltak. (Persze még így is marad 10 százalék, amiről nem derült ki semmi).  Az időkép.hu segítségével összeállítottuk a toplistát azokról a jelenségekről, amelyeket leggyakrabban vélnek Ufónak.

1. A Vénusz bolygó
Amerikai kutatások szerint az esetek legalább 30 %-ban ezt a néha rendkívül fényes, a légkör állapotától függően időnként szívárványszínekben ragyogó bolygót vélik földönkívüli járműnek a csillagászatban kevésbé tapasztaltak. Vakítóan tükörszerű ragyogását a titokzatos, mindent elrejtő felhőtakarónak köszönheti, amin a mai napig kevés szonda tudott áthatolni.

2. Utasszállító repülőgépek
Felszálláskor és leszállás során hatalmas erejű fényszóróikat bekapcsolják, hogy jobban lássák a kifutópályát, és őket is jobban lássák más repülőgépek. Az utasszállító repülőgépek magasan haladva, normál estben egy fehér (villogó) és egy zöld-vörös irányfényt tartanak láthatóan bekapcsolva, 10 km-rel a tengerszint felett is.

3. Műholdak, és műhold (Iridium-) felvillanások
A műholdak célja sokrétű; GPS-navigációs rendszereinken és televíziós műsorszóráson túl tudományos, és kutatási (így meteorológiai) célokat is ellátnak. Jellemző rájuk, hogy nem villognak, hanem a nap állásától, és az objektum méretétől függően halvány, vagy fényesebb, folytonosan haladó „csillagnak” látszanak. Megjelenhetnek csupán 1-2 másodpercre, de néha egy-két percig is nyomon követhetjük látszó útjukat az égbolton.

4. Meteorológiai ballonok
A légkör állapotának magassági észlelésére szolgáló óriási, jeladóval és érzékelőkkel ellátott „lufik”, amelyeket szinte minden Európai országban (így hazánkban Budapesten és Szegeden) is naponta 1-2 alkalommal bocsájtanak fel, helyzetmegjelölő lámpával.

5. Szórakozóhelyek felhőpásztái és lézerei
Ezek olyan erős (több tízezer wattos halogén, illetve koncentrált lézerek), hogy fényük akár 30-50 kilométerről is jól látszik, és ha a felhőt világítják meg vele, úgy tűnhet, mintha valamilyen titokzatos fény, vagy fény-nyaláb cikázna az égen.

6. Speciális tüzijátékok
Ma már fillérekért kaphatóak (igaz, nem mindig teljesen legitim forrásból) azok a szülinapi, vagy éppen egyéb jeles alkalmakon bevethető látványos rakéták, amelyek fellövés után éppen a parabola csúcspontja előtt kezdenek világítani, és eközben súlyt vesztve még sokáig (5-10 mp-ig) is rendkívül fényes, ragyogó csillagként világíthatják be a tájat.

7. Kínai lampionok és reklám-léghajók
Hazánkban is egyre népszerűbbé válnak azok a távol-keleti lebegő világító gömbök, amelyből kivételes eseményekkor egyszerre többet is fel szoktak ereszteni, és amelyeket a bennük világító gyertya fénye voltaképpen hőlégballonként lebegtet.

8. Hullócsillagok
A világűrből a légkörbe belépő (voltaképpen a Földdel összeütköző), több tízezer(!) km/órás sebességgel becsapódó legparányibb meteorok is ragyogó villanásokat eredményezhetnek. Amiket halvány elsuhanó csíknak látunk, azok általában nem nagyobbak, mint egyetlen porszem.

9. Északi-fény
Hazánkból nagyon ritkán megfigyelhető jelenség, amely néha halványan, néha erősebben „hullámzik”, térben, időben és színeit tekintve egyaránt. Mivel nem pontszerű, kevesen hiszik repülő tárgynak, ám ha valamilyen más jelenséggel párosul - ami a közelgő napfolt-tevékenységi maximum esetén nem kizárt - akkor igen érdekes mennybéli kompozíciókat eredményezhet még itt, Magyarországon is.

10. Modell-helikopterek
Ma már hazánkban is néhány tízezer forintért megvásárolhatóak.  Ezek közül jó néhányat direkt Ufó alakúra terveznek, és színes, világító, nagy fényerejű Led-ekkel szerelik fel a gyártók. Külön kategóriát képviselnek az ún. „drónok” (robotrepülőgépek és helikopterek). Ezek ugyan jóval nagyobbak és GPS vezérléssel akár 50-100 km-es útvonalakat is képesek egyedül végigrepülni, az éjszakai repülésre is alkalmas verzióik nagyon drágák (8-10 Millió Ft), kevéssé valószínű, hogy tréfás kedvű tinédzserek ezzel próbálnának riadalmat kelteni egy-egy város felett.

+1 tudományos lehetőség: Gömbvillámok, lidércek vagy jetek
Ezek sem sokkal kevésbé rejtélyes jelenségek, mint az esetleges  földönkívüliek, mégis, világunkban elfogadottan létező megnyilvánulásaiként emlegetjük őket. Pedig valójában szinte semmit nem tudunk róluk. Gömbvillámról (Ball Lightning) talán három-négy hitelesnek tűnő fénykép létezik. A titokzatos, akár a sztratoszféra elképesztő, 80-100 km-es magasságig is felcsapó vörös lidércekről, vagy kék jetek létéről két évtizede tudunk egyáltalán.

Mindez nem azt jelenti, hogy mostantól felesleges kémlelni az eget, mindent be lehet azonosítani, hisz a most felsorolt jelenségek csak az észlelések 90-99 százalékát magyarázzák. A fennmaradó 10-1 százalékról sohasem tudhatjuk, hogy nem Odaátról jött-e. Épp ezért azt tanácsoljuk, ha arra gyanakszik, hogy földönkívüli intelligencia járműve tűnt fel a szeme előtt, örökítse meg – akár mobiljával, fényképezővel vagy kamerával. Jegyezze fel az észlelés pontos adatait (időpont, földrajzi helyét és irányát, így később kideríthető, ET-t vagy valamelyik leszármazottját kapta-e lencsevégre.

Amikor mégis Ők lehetnek

Ha egy jelenséget nem éjszaka, hanem fényes nappal(!) észlelnek; ha az eseménynek több, független szemtanúja van; ha ezek időben összeillenek, és mégis más, egymástól távolabb eső helyszínekről érkeznek; ha hivatásos katonai vagy civil pilóták jelentik őket; ha radar- vagy műholdas megerősítés párosul hozzájuk – akkor már nem lehet csak úgy elhessegetni a kételyt. Egy kiváló példa: Mexikóban és New York-ban több ezren(!) láttak a fényes, nappali égbolton csoportosuló UFÓ-kat, és soha,semmi nem derült ki azóta sem (legalábbis nyilvánosan) az esettel kapcsolatban.

Küldje el nekünk fotóját, ha úgy véli, földönkívülieket sikerült megörökítenie!  

Ezek is érdekelhetik