Közélet

2010.08.26. 10:32

Egy kisfiú kálváriája: kitoloncolás után újra itthon

Újra Magyarországon van az a kisfiú, akit januárban vittek el Romániába a kecskeméti S.O.S. Gyermekfaluból.

P. N.

Az akkor 17 hónapos kisfiúnak azért kellett mennie, mert bár Magyarországon született, román származású édesanyja otthagyta a kórházban, és a jogszabályok szerint ilyenkor a nő származási országában kell elhelyezni – derült ki az RTL Híradójából. Az ilyen eljárások sokszor évekig tartanak, ezután szakítják el a gyerekeket itteni nevelőszülőjüktől.

A tévések még télen jártak a kecskeméti S.O.S. Gyermekfaluban. A nevelőszülőtől akkor vitték el Balázst. Romániába került, mert édesanyja is román, de Magyarországon szülte meg a gyermeket, és a kórházban hagyta. Ilyenkor a két állam közötti egyezmény és a jogszabályok szerint Romániában kell elhelyezni a gyerekeket. 

Balázs nemrég visszakerült Magyarországra, mert vér szerinti anyukája – aki itt él – rátalált, és mégis magához vette. De nyilatkozni nem akart. Balázson kívül többtucatnyi gyermeket kellene kiszakítani környezetéből, és Romániába vinni, de ők a riport után fél év haladékot kaptak. Az illetékes jegyzők felfüggesztették az ilyen ügyek végrehajtását. A moratórium szeptember elején lejárna. Közben egy vizsgálat is lezajlott azért, hogy kiderüljön: az ilyen ügyekben eljáró területi gyámhivatal nem felelős-e azért, hogy az eljárások hosszadalmasak.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekkel foglalkozó államtitkára azt mondta, a tervek szerint ősszel már tárgyalnak is a román társminisztériummal, és a magyar jogszabályokat is felülvizsgálják.   

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!