Közélet

2010.08.23. 22:44

Becsöngetés után nem légkalapálnak

Noha még javában dolgoznak a munkások a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában, az intézmény igazgatója és a kivitelező cég építésvezetője is nyugodt afelől, hogy a tanév zökkenőmentesen elkezdődhet.

Hraskó István

Állványerdő veszi körül a kiskunfélegyházi TKIKI Batthyány Lajos Általános Iskola egyik külső falát, és a mozgáskorlátozottak bejutását elősegítő rámpa is befejezésre vár még a főbejáratnál. Építési törmelék az udvaron, belül, az aulában száll a por, munkások jönnek-mennek, nagy a hangzavar: a kiáltásokat sokszor flexek visítása vagy légkalapácsok dübörgése nyomja el. Fentebb, a folyosókon is építési anyagok hevernek szerteszét, a frissen kifestett tantermekben viszont már újak az ablakok. Egy laikusnak kétséges lehet, hogy itt egy héten belül minden tiszta lesz, és elkezdődik a tanítás. De az illetékesek szerint nem lesz probléma: a 450 diák „menetrend szerint” beülhet az iskolapadokba.

– Az építkezés megfelelő ütemben halad, a kivitelező tartja az ígért határidőket. A földszinten és az első-második emeleten minden terem rendelkezésünkre fog állni szeptember 1-jére, egyedül a most épülő legfelső szint nem lesz használható, azt az eredeti tervek szerint november 30-án fogják átadni. Augusztus 31-én, délután 6-kor itt, a sorakozótéren lesz a tanévnyitó – összegez Makányné Óvári Éva, a három iskolát egyesítő TKIKI igazgatója. Hozzáteszi: a tanév megkezdése után csak kint, az udvaron és a meglévő épületre húzott új emeleten zajlanak majd munkálatok, de azok is a csendesebb fajtából: a légkalapálást igénylő fázisokat a felújítást és bővítést végző Elő-Szer Kft. még az első becsöngetés előtt elvégzi. A munkások a megépült új lépcsőházban fognak közlekedni. Az igazgatónő egyértelmű nemmel felel a kérdésre: aggódik-e amiatt, hogy szeptember 1-jén el tudják-e kezdeni az oktatást...[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ahol kell, a betont még a tanév kezdete előtt feltörik, hogy az órákat ne zavarja a légkalapács hangja
[/caption]

Ficsor Donát, az Elő-Szer Kft. építésvezetője a helyszínen megerősítette: a munkálatok az ütemezés szerint haladnak. – Aki látta egy hete az építkezést, az most nagyot nézne, hogy azóta mennyit változott a helyzet! Százhúszan dolgoznak a helyszínen, ennél többen el sem férnénk. A földszint, illetve az első-második emelet tanévkezdésre készen lesz belülről. Egyes termeket már be is lehetett rendezni. A takarításra két napot hagyunk – mondta a szakember.

Új emelet, új ablakok

A beruházás összköltsége 552 millió forint, ebből 496 millió forintot az unió, illetve a magyar állam, 56 milliót a város biztosít – mondta el lapunknak Ipacs László, a félegyházi önkormányzat beruházási ügyintézője. Bruttó 500 millióba kerül maga az építkezés, a fennmaradó pénzből tanítási eszközöket vásárolnak, illetve ebből fedezik például a tervezés, közbeszerzés költségeit.

A meglévő háromszintes épületre új szintet húztak, a volt pártházból ide fog költözni az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 400 diákkal az átadás után. Az iskolában kicserélik a nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat, az épületgépészeti-villamosági rendszert, elvégzik az akadálymentesítést.

A meglévő háromszintes épületre új szintet húztak, a volt pártházból ide fog költözni az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 400 diákkal az átadás után. Az iskolában kicserélik a nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat, az épületgépészeti-villamosági rendszert, elvégzik az akadálymentesítést. Ahol kell, a betont még a tanév kezdete előtt feltörik, hogy az órákat ne zavarja a légkalapács hangja -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!