Közélet

2010.08.14. 19:50

Baján messze van már a vízcsúcs!

Kevés van a csapokban, nagyon kevés a csőben. - Baján érzékelhetően több víz fogy a kánikulai időszakban, de semmiféle gondot nem jelent a megnövekedett fogyasztói igény - mondta el érdeklődésünkre a bajai helyzetről Székelyhidi András, a Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: arányaiban hasonló adatok jellemzik a környékbeli falvakat is.

Kubatovics Tamás

- Nem lehet vízmű-barátnak nevezni a körülményeket, pedig érthető módon, nekünk abból kell kigazdálkodnunk a működési költségeinket, amit bevételként előteremtünk. A meleg ellenére nagyon rapszodikus az időjárás, a jelentős csapadékkal járó időszakok miatt kevesebbet locsolnak a házaknál, semmiféle gondot jelent a szükséges mennyiség biztosítása, kapacitásunk felét sem éri el a jelenlegi fogyasztás, ami a legmelegebb napokon 8500-8700 köbméterre rúg. Egyébként pedig őszi, koratavaszi mennyiséget használnak el a bajaiak, 6-6,5 ezer köbméter folyik ki a csapokon - mondja a vízműcég vezetője.

A kitermelhető napi vízmennyiség 18-20 ezer köbméter, szerény kapacitással működik a vízmű, nem ürítik le a tárolókat a bajaiak. Az abszolút fogyasztási csúcs egyébként megközelítette a maximumot, azaz 17-18 ezer köbméter víz is fogyott a városban, két évtizeddel ezelőtt folyamatosan 14-15 ezres napi fogyasztást mértek. Ez az ipari fogyasztók eltűnése miatt jelentősen visszaesett, ráadásul az időjárási előrejelzések egyre pontosabbak, nőtt irántuk az emberek bizalma, ezért a csapadék érkezéséről szóló hírek miatt nem locsolnak a tulajdonosok. Ráadásul az árak szintén óvatosságra, visszafogottságra ösztönöznek.

A kánikulában enyhet adó pára-kapu néhány napja működik a Sétáló utcában, az itt elhasznált víz mennyisége nem fogja megdobni a városi fogyasztást, ugyanis naponta 5 litert használ el.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az ifjabbak keresik, az idősebbek gyakran kikerülik a permetező kaput a város központjában
[/caption]

- Pár tízezer forintba került és várjuk a véleményeket, ha megtetszik, jövőre többet is kihelyezhetünk különböző, nagy forgalmú helyekre. Nekem az Állatkertben tűnt fel egy kánikulai napon, hogy a gyerekek kaputól kapuig rohantak, ezután kezdtünk olyan  fúvóka után kutatni, amit kis nyomáson is lehet használni - számolt be az ötletről és a megvalósításról Derekas László, a városüzemeltetési iroda vezetője.

Tudomásunk szerint a gyerekek Baján is örömmel használják a kaput, az idősebbek óvatosabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!