Közélet

2010.07.15. 20:57

Tilos jet-skizni a Meszesi kompkikötőnél

Helyszíni bírságra, sőt, feljelentésre is számíthat az aki a Meszesi Duna-parton, a kompkikötőnél a tiltás ellenére jet-skizik.

Szűcs Brigitta Z.

Az ár levonulása és a hőmérséklet emelkedése egyre több strandolót és sportolót csalogat a vizek mellé Kalocsa környékén is. A szabad vizek veszélyeivel azonban sokan nem számolnak. A Paksi Vízirendészet munkatársai a nyári hónapokban fokozottabban figyelik az álló- és folyóvizek rendjét, ellenőrzik a hajó- és csónakforgalmat, a horgászatot és halászatot.

A felügyeletük alá vont részen nincs kijelölt fürdőzőhely, de Solton, Géderlakon és a Kalocsa melletti Meszesen vannak strandolásra alkalmas területek. – Azt, hogy hol szabad fürdőzni a Nemzeti Közlekedési Hatóság jelöli ki. Komplejáró százméteres körzetében, hajóútjelző berendezések közelében például biztosan tilos a fürdőzés és a motoros sport is. Illetve a folyóban éjszaka sehol sem mehet senki a vízbe – tudtuk meg Lengyel Norberttől, a Paksi Vízirendészet törzsparancsnokától.

Büntetést azonban nem csak a szabálytalan jet-skisek kaphatnak. A tiltott helyen fürdőzők is pénzbüntetésre számíthatnak. A nehezen irányítható jet-ski a kijelölt helyen is csak akkor használható, ha érvényes mÛszaki vizsgával rendelkezik és a vezetőnek érvényes kishajóvezetői engedélye van.

A jet-skiknek egyébként rendkívül kedvező hatásuk van a vízi élővilág biológiai egyensúlyára, mivel nagy mennyiségű levegőt fújnak a víz alá, így felpezsdítik a tavak és folyók oxigén-tartalmát. Egy-egy jet-ski verseny után a horgászok kapása az átlagosnak többszöröse. Az egy hónappal ezelőtti tömeges halpusztulás idején kifejezetten kérték a jet-ski szerelmeseit, hogy szabadidejükben keverjék fel az oxigénhiányos vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!