Közélet

2010.07.23. 17:28

Örök deficit az anyatej

Anyatejből mindenütt kevés van. A naponta összegyűjtött mennyiség Kecskeméten sem fedezi a szükségleteket. A tejet elosztó védőnőknek szelektálniuk kell: nem jut minden babának anyatej, akinek felírja az orvos.

Popovics Zsuzsanna

A kecskeméti anyatejgyűjtő állomásra jelenleg 21 anyuka viszi be rendszeresen többlettejét. Változó, hogy naponta mennyi anyatejjel gazdálkodhat az állomás. Ebből kapnak a megyei gyermekkórház kis betegei és a városi csecsemőotthon neveltjei, a maradékon pedig azok osztoznak, akiknek a gyermekorvos felírja.

Gyűjtőjárat is üzemel: sokakhoz házhoz jár a megyeszékhelyen és 8 kilométeres körzetében. Banó Sándorné Éva, a kecskeméti anyatejgyűjtő vezetője elmondta: sosem fordul elő, hogy elegendő anyatej érkezne az állomásra. A napi beérkezett mennyiséget tudják szétosztani, igény azonban ennek a többszörösére is volna.

– Előfordul, hogy az orvos a maximumot, napi 800 dekagramm anyatejet ír fel, mert az anyuka rákos beteg vagy műtötték. De ezt a mennyiséget nem tudjuk kiadni, mert nincs belőle elég – mondja. Az állomásra került tejet szűrik, pasztörizálják, lehűtik. Bevizsgálják a fajsúlyát, összetételét.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bevizsgálják, pasztörizálják és lehűtik a beérkező anyatejet
[/caption]  

– Ránézésre látjuk, milyen az anyatej minősége – folytatja a szakember. – Van, hogy jelezzük az anyukának, saját babáját ne csak az úgynevezett előtejjel táplálja, mert annak kevesebb a tápértéke. Szoptatás előtt, közben és után fejje ki a többletet, különben nem fog hízni csecsemője.

Kecskeméten még nem volt példa hamisításra, például tehéntejjel hígítot anyatejre. Erre egyébként azonnal rájönnének. Egy bő tejáldású édesanyának naponta akár két liter is lehet a többlete. Fagyasztással sokáig eltartható.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A három hónapos Zsuzsikának szerencséje van, anyukája kizárólag anyatejjel táplálja
[/caption]

A társadalombiztosítás 1800 forintos literenkénti térítési díjat fizet a tejtestvéreket is tápláló asszonyoknak. Az összeg évek óta változatlan. Sokan vásárolnak személyes kapcsolataik révén is anyatejet. Veszélye, hogy ennek összetételét sehol sem ellenőrzik. Az egy személytől naponta átvehető tej mennyiségét azért is limitálták nyolc deciliterben, nehogy anyatej nélkül maradjon otthon a baba.

A háztól házig akcióban a tej átadását a területileg illetékes védőnők felügyelik. A társadalombiztosítás ebben az esetben is megtéríti a tej árát. Feltéve, hogy az anya részt vett a megfelelő szűrővizsgálatokon.

Minden harmadik féléves kisbaba anyatejes

A védőnői szolgálat kiemelt célja, hogy az édesanyák hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálják a kisbabákat. Július 30-án, a szoptatás világnapja alkalmával köszöntik azokat az anyukákat, akik fél éven túl is szoptatják gyermeküket. Kecskeméten idén közel 400 ilyen anyukát tartanak számon a védőnők, ezzel a megyszékhely az országos átlag fölött teljesít.

Bevizsgálják, pasztörizálják és lehűtik a beérkező anyatejet A három hónapos Zsuzsikának szerencséje van, anyukája kizárólag anyatejjel táplálja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!