Közélet

2010.07.14. 15:32

Nem kötelezÕ, csak ajánlott

Vasárnap óta megyénkben is érvényben van a másodfokú hőségriasztás, az emelkedő hőség miatt a héten a harmadfokú készültség is szükségessé válhat.

Popovics Zsuzsanna

Dr. Sárosi Tamás, az ÁNTSZ helyettes regionális tiszti főorvosa lapunknak elmondta, hogy hőhullám esetén az országos tiszti főorvos által kiadott riasztásról értesítik a szociális- és egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatot. Jelzik a várható hőséget az önkormányzatoknak, iskolaidőben az oktatási intézményeknek, szünidőben a nyári táboroknak.
Felhívják a figyelmet a hőségtervek aktiválására. Az ÁNTSZ által ajánlott teendők közé tartozik például a gyakoribb locsolás az esti órákban, az ivóvíz minőségű víz biztosítása a közterületeken, a hajléktalanokkal való törődés, a strandok nyitva tartásának meghosszabbítása.

– Jogszabályilag a fenti ajánlások nem rendezettek, így az önszorgalom kategóriájába tartoznak, és nagyrészt az önkormányzatok anyagi lehetőségein múlik, hogy melyiknek milyen mértékben tesznek eleget – folytatja a szakember. – A legtöbb kórház hőség idején ballonos ivóvízvételi lehetőséget biztosít a betegeknek. Az élelmiszerek tárolására elegendő hűtőszekrényt kell üzemeltetni a kórházi osztályokon.

– Az ÁNTSZ internetes portálja hasznos tanácsokkal szolgál hőhullám idejére, melyekkel érdemes tisztában lenni – ajánlja dr. Oláh László, kecskeméti kistérségi helyettes tiszti főorvos. – A napsugarak káros hatásainak megelőzése mellett fontos a testhőmérséklet alacsonyan tartása, a rendszeres folyadékfogyasztás. A gyógyszereket is érdemes megfelelő hőmérsékleten tartani.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Forróságban minden korty jól jön
[/caption]

A közintézményeknek is akad feladatuk: ahol légkondicionált a munkahely, oda kötelesek beengedni az utca emberét rosszullét esetén. A mentőknek fel kell készülniük az utcai rosszullétekre, a gyakoribb hívásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!