Közélet

2010.07.23. 08:27

Ma még érdemes a strandra menni!

Pénteken fog tetőzni a kánikula. A legmagasabb hőmérséklet az Alföldön akár a 36 fokot is elérheti. Holnap már közeleg a felfrissülés. Ennek oka egy szombaton érkező hidegfront, mely több napra véget vet a napok óta tartó hőségnek.

baon.hu

Most még Nyugat-Európa felett helyezkedik el az a frontrendszer, melynek hidegfrontja az előrejelzések szerint szombatra éri el Magyarországot. frontvonal mentén kezdetben a Dunántúlon, majd egyre többfelé alakulhatnak ki intenzív zivatarok, záporok. A zivatarokat helyenként, jégeső és szélvihar is kísérheti. A csapadékzóna gyorsan halad kelet felé – tudtuk meg Kurunczi Rita, az időkép.hu meteorológusától.

A front mögött erős, a Kisalföldön és a Balaton térségében helyenként viharos marad az északnyugati szél, és megérkezik a hidegebb levegő is. A nyugati országrészben a szombat hajnali 16-18°C körüli hőmérsékletről csak 20-23°C emelkedik majd a hőmérők higanyszála, de a keleti országrészben is jelentősen, bő 10 fokkal visszaesik a napi maximum-hőmérséklet az előző napokhoz képest. Vasárnap országszerte már csak 22 és 26°C között alakulnak majd a legmagasabb hőmérsékletek.

A kánikulában szenvedők tehát végre fellélegezhetnek, azonban azoknak, akiknek a szervezete nehezen alkalmazkodik a gyors hőmérséklet-változásokhoz, pihenés, csökkentett terhelés ajánlott a szombati napon. Emellett hidegfronti hatás terhelheti az arra érzékenyek szervezetét, reumatikus és görcsös panaszok jelentkezhetnek, valamint az asztmatikus betegséggel élők állapota romolhat.

 

A következő hét elején sem számíthatunk már az átlagosnál magasabb hőmérsékletekre. A szél erős marad, és most a jelenlegi számítások szerint úgy látszik, hogy egy leszakadó magassági hidegörvény miatt még napokig nem tér vissza a nyaralóidő, csak lassan kezd majd újra melegedni a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!