Közélet

2010.07.23. 10:33

Eldőlt, idén hol van a határ a felsőoktatásban

Tegnap este mintegy 140 ezer jelentkező továbbtanulásáról született döntés a felvételi ponthatárok kihirdetésével.

PN

Első körben megközelítőleg 97 ezren nyertek felvételt. A fővárosban, a Corvin sétányon a hőség ellenére is több százan várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnökének a gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn este nyolc órakor. Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon a mobiltelefonszámukkal és a hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön este sms-ben értesítést kaptak az eredményükről.

A felsőoktatási intézménybe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol a maximális 480 pontot elérni. A legmagasabb pontszám 462 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára. A második legmagasabb ponthatár ugyanitt a nemzetközi tanulmányok szakon volt, ide 461 ponttal lehetett bekerülni – közölte az Oktatási Hivatal elnöke az MTI-vel.

Bakonyi László elmondta, hogy magasak voltak a ponthatárok az orvosi képzésben is, intézménytől függően 418 és 434 pont közötti eredményt kellett elérni a bejutáshoz. A jogászképzésben 409 és 426 pont közöttiek a pontszámok az államilag finanszírozott képzésben.

Aki nem került be egyik felsőoktatási intézménybe sem, augusztus 10-éig jelentkezhet pótfelvételire. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!