Közélet

2010.05.31. 14:04

Tripla tubát láttak Kecskemét közelében

Időjárásunk a hétvégén dupla érdekességet produkált, melynek egyike a szombaton Kecskemét közelében megjelenő tripla(!) tuba, másik fele pedig a vasárnap földet érő tornádó volt.

baon.hu

A hétvége mindkét napján többfelé okoztak jégesőt illetve felhőszakadást a lassan áthelyeződő zivatarcellák, minden feltétel adott volt ahhoz, hogy tubák kialakulhassanak.

Mi is az a tuba?

A tuba olyan felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképzés miatt lesz látható. A tölcsér nem éri el a felszínt. Földetérése esetén tornádónak nevezzük, ekkor hatalmas pusztítást végez, életveszélyessé válhat.

(Forrás: Időkép)

 

Senki nem számított azonban arra, hogy szombaton este 19 óra körül 3 felhőtölcsér is látható lesz a 44-es út közelében, Kecskeméttől mintegy 20 km-re keletre – tájékoztatott minket Kurunczi Rita, az Idokep.hu meteorológusa. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A 44-esről, Szentkirály közelében kapták lencsevégre a különleges égi jelenséget
[/caption]

De ezzel még nem ért vége a különleges időjárási jelenségeknek. Vasárnap a kora esti órákban az Időkép észlelői lencsevégre kaptak egy tornádót is, mely a Veszprém megyében található Berhida és Pétfürdő között ért le a földig.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vasárnap este észlelték a tornádót Berhida és Pétfürdő között
[/caption]

A videón látható, hogy a felhőzet alján a tuba forgása a felszínen is elindította az örvénylő mozgást, melynek következtében a kialakuló jelenség felkavarta a port, segítségével láthatóvá vált a tornádó tölcsére.

szombaton Kecskemét közelében megjelenő tripla(!) tuba, másik fele pedig a vasárnap földet érő tornádó volt. baon.hu Mi is az a tuba? A tuba olyan felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképzés miatt lesz látható. A tölcsér nem éri el a felszínt. Földetérése esetén tornádónak nevezzük, ekkor hatalmas pusztítást végez, életveszélyessé válhat.

(Forrás: Időkép) A 44-esről, Szentkirály közelében kapták lencsevégre a különleges égi jelenséget Vasárnap este észlelték a tornádót Berhida és Pétfürdő között -->

Ezek is érdekelhetik