Közélet

2010.05.17. 18:40

Májusi esőből is megárt a sok

A májusi eső aranyat ér. A gazdák viszont inkább azt emlegetik az elmúlt napokban, hogy a jóból is megárt a sok.

Barta Zsolt

Bács-Kiskunban az elmúlt két hétben több mint 100 milliméternyi eső esett. Kujáni Lászlóné növényvédelmi szakmérnök  mérőműszerei vasárnap Izsák környékén 28,6 milliméter, Szabadszállás térségében 32,8 milliméter, Akasztó környékén 30,8 milliméter, Csólyospálos határában 31,2 milliméter csapadékot mértek. Kecskeméten vasárnap délelőtt tíz órától hétfőn reggel kilencig 40,3 milliméter eső hullott.

A felsőszentiváni Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a sok víz és a vihar a legrosszabbkor jött. A szél a jó földeken ledöntötte a gabonát. Emellett a termelőknek a víz miatt gombabetegségekkel is számolniuk kell. Vancsura úgy kalkulál, hogy akár egy tonnával is kevesebb lehet az idén a hektáronként számított termés.

Hogy lesz-e haszna majd a termelőknek, az attól függ hogyan is alakulnak a világpiaci árak. Szabó János, a kecskeméti körzet falugazdásza azt mondja, hogy a kukorica fejlődését lassítja a jelenlegi időjárás. Nagyon kellene  a meleg a növényekre. A gyümölcstermesztők naponta figyelik az időjárásjelentést, mert mihelyt szárazabb napok jönnek, akkor azonnal el kell indítaniuk a permetezést az ültetvényekben.

Jelentős „termésnövekedésről” szóló beszámolót csak a kecskeméti szennyvíztelepről kaptunk. Csővári János üzemvezető azt nyilatkozta a lapunknak, hogy vasárnap 20-30 százalékkal több víz érkezett a tisztítóba, mint egy átlagos hétvégi napon, ugyanis sokan a szennyvízcsatornába vezetik az esővizet.

Ezek is érdekelhetik