Közélet

2010.05.04. 17:43

Kecskeméten számolt be munkájáról az ombudsman

Az ombudsmani munka 2009-es eredményeiről és előző évi tevékenységéről tartott előadást kedd délelőtt Kecskeméten prof. dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Magyarvári Annamária

A városháza dísztermében tartott beszámolón jelen voltak a kecskeméti közigazgatásban és az államigazgatásban dolgozók, a városháza munkatársai, oktatási- és gyermekvédelmi szakemberek, az igazságügyi-és rendvédelmi szervek dolozói, és több önkormányzati képviselő is.

Szabó Máté előadásában kitért az ombudsmani intézmény szerepére, feladataira, svéd gyökereire, valamint azt is bemutatta, miként működik más uniós tagállamokban az ombudsmani feladatkör. A hallgatóság megtudhatta: hazánkban már a rendszerváltás óta voltak törekvések az ombudsmani feladatkör bevezetésére, de csak 15 éve működik ez az intézmény.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szabó Máté ombudsman
[/caption]

Az ombudsmanokat egyébként 6 évre nevezik ki Magyarországon. Az állampolgári jogok biztosa kiemelte: az elmúlt két évben meredeken megnőtt a hivatalukhoz beérkező állampolgári panaszok száma, ez azonban nem magyar sajátosság. A francia valamint több uniós ombudsman hasonló tapasztalatokról számolt be jelentéseiben.

Ezek is érdekelhetik