Közélet

2010.05.14. 17:58

Facsemeték, fülemülék és rókák az arborétumban

Kisebb gyógyításra szorult Kecskemét zöld tüdeje: az arborétumban nemrég egy hektár erdőt kellett újraültetni.

H. I.

Érdemes most is kilátogatni a növénygyűjteménybe, hiszen sorban virágzanak a különböző fák és cserjék, énekelnek a fülemülék, és aki szerencsés, rókát is láthat.

– Körülbelül egy hektáron kiszáradtak a pusztaszilek a játszótér közelében. Hiába szívós fafajról van szó, valószínűleg nem bírta az itt lévő meszes-szikes talajt. Ezen a részen gyaníthatóan még az arborétum megnyitása, azaz 1986 előtt volt egy tereprendezés, ekkor eldózerolták a felső termőréteget, ezért bírták csak eddig a fák. Nemrég egy mélyforgatást követően őshonos, szárazságtűrő fafajokat, így például kocsányos tölgyet, szürke nyárat, vadkörtét, mezei juhart, borókát ültettünk ide. A csemeték a nagy esőkkel jól tudnak gyökeresedni – mutatta a helyszínen Vörösváczki Mónika, az arborétum vezetője, a fenntartó KEFAG Zrt. munkatársa.

Egyelőre a legnagyobb boróka is még csak félméteres, a kocsányos tölgyek pedig pár centisek. Az arborétum többi része viszont zöldben pompázik. Virágzik az amerikai ezüstfa, a labdarózsa, a törpeorgona. A növények szerencsére nem sínylették meg a fagyosszenteket sem, itt ugyanis nem hullott az égből jég. Mint Vörösváczki Mónikától megtudtuk: mostanában lehet legjobban hallani a fülemülét, mely a legszebb hangú énekesmadár hazánkban. Leginkább hajnalban és este fakad dalra. De fészkel a fülemüléken kívül az arborétumban sárga-és feketerigó, zöld küllő és csilpcsalpfüzike is. Mint megtudtuk, újra vannak rókák is, bár nehéz őket észrevenni, mert a kevésbé látogatott részeken tanyáznak. Megnyugtatásul: a látogatókra nem jelentenek veszélyt.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!